Slovenija

Butan plin lani z nižjim dobičkom

STA / J.P.
2. 5. 2013, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodilni distributer utekočinjenega naftnega plina na slovenskem trgu Butan plin je leto 2012 sklenil z nižjim dobičkom.

butanplin.si

Potem ko je ta leta 2011 znašal 2,7 milijona, se je lani zmanjšal na 1,9 milijona evrov. V družbi so s poslovanjem kljub nižjemu dobičku zadovoljni.

Čisti prihodki od prodaje so medtem ostali skoraj na enaki ravni - bilo jih je za 36,7 milijona evrov. Butan plin je lani skupno prodal nekoliko manj utekočinjenega naftnega plina kot leto prej, in sicer 27.556 ton, je za STA pojasnil generalni direktor družbe Tomaž Grm.

"V podjetju smo neugodne gospodarske in družbene razmere sprejeli kot izziv in motivacijo, tako da smo z rezultati kljub nižjemu dobičku zadovoljni," je poudaril.

Primanjkljaj pri prodaji plina so v družbi nadomestili z usmerjanjem na druga področja: uspešno so izpeljali kar nekaj projektov na področju kogeneracij, izboljšali ponudbo celovitih energetskih rešitev, ki zagotavljajo končnim uporabnikom pomembne prihranke, povečali pa so tudi prodajo avtoplina.

Iz naslova dobička iz poslovanja je bila družba lani v liniji z načrtom, večje odmike so imeli pri stroških financiranja in pri slabitvah terjatev.

"Zelo pohvalno smo delali na segmentu učinkovite rabe energije, kjer smo uspešno zaključili kar nekaj projektov postavitve kogeneracij. Prav tako je bil velik porast na segmentu avtoplina. Na ostalih segmentih pa smo zabeležili minimalni padec prodaje," je pojasnil Grm.

Po njegovih navedbah se je cena utekočinjenega naftnega plina na svetovni borzi v zadnjem mesecu znižala, kar je odraz zmanjšanega povpraševanja in povečane ponudbe. To so v Butan plinu prenesli tudi na stranke.

Tako so nedavno znižali ceno plina za ogrevanje za osem odstotkov, za pet odstotkov je nižja cena plina v jeklenkah, medtem ko se je avtoplin pocenil za 5,5 odstotka. "S tem smo trenutno najugodnejši ponudnik utekočinjenega naftnega plina v Sloveniji," je poudaril Grm.

Kot kaže, se bo padanje cen po njegovem mnenju nadaljevalo tudi v prihodnje, je pa res, da je takšno napovedovanje vselej zelo nehvaležna zadeva. "Trenutne ocene nizozemske skupine SHV, katere del je tudi družba Butan plin, kažejo, da bodo cene utekočinjenega naftnega plina še nekoliko padle in se tudi ustalile na nižji ravni," je dodal.

V Butan plinu bodo letos nadaljevali z dobrim delom na segmentu učinkovite rabe energije s kogeneracijami, kjer pričakujejo rast v višini 50 odstotkov. "Z namenom zagotovitve prihrankov pri ogrevanju našo ponudbo razširjamo s hibridnimi paketnimi rešitvami za ogrevanje, ki so primerne za vsak žep, skupaj z njimi pa zagotavljamo tudi ugodne možnostmi financiranja," je dejal.

Rast v višini 30 odstotkov pričakujejo tudi na segmentu avtoplina. Pomemben segment ostaja tudi t.i. zelena jeklenka, ki je z udobno dostavo na dom in več kot 500 prodajnimi mesti po vsej Sloveniji tudi najbolj dostopna - na segmentu dostave plina v jeklenkah na dom pričakujejo rast v višini 20 odstotkov, je za STA še povedal Grm.