Svet

Demonstracije levičarskih skupin v Berlinu letos manj nasilne kot ponavadi

STA / J.P.
2. 5. 2013, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Začetek maja so v Berlinu tudi tokrat spremljali izgredi levičarskih skupin.

Zajem zaslona

Več tisoč njihovih pripadnikov je policijo v prestolnici in tudi Hamburgu v sredo zvečer obmetavalo s kamni in steklenicami. Več policistov je bilo poškodovanih, a so bili spopadi, ki so vodili tudi v nekaj aretacij, tokrat manj nasilni kot v preteklih letih.

Vsega skupaj se je t.i. revolucionarnih demonstracij, ki so jih ob 1. maju v sredo zvečer v Berlinu priredile levičarske skupine, udeležilo okoli 9000 ljudi. Nekaj udeležencev shoda, ki se je začel v četrti Kreuzberg, je bilo zamaskiranih.

Malo preden se je znočilo, so proti policistom in njihovim vozilom že poletele prve steklenice in kamni. Uničenih je bilo več vozil, priče poročajo tudi o ranjenih mimoidočih. Najmanj ena oseba je bila priprta, a bo policija več podatkov o tem sporočila šele danes. Za varnost je skrbelo 7000 policistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demonstranti so se s policijo spopadli tudi v Hamburgu, kjer se je pohoda skozi mesto pod geslom "Proletariat nima nobene domovine" udeležilo okoli 1400 ljudi. Policijo - za varnost je skrbelo 1600 njenih pripadnikov - so obmetavali z različnimi predmeti, pri čemer je bilo lažje poškodovanih šest policistov.

Ko je policija uporabila vodni top in solzivec, so organizatorji predčasno prekinili demonstracije. Aretirali so deset udeležencev, bodisi zaradi povzročitve telesnih poškodb, poškodovanja lastnine ali kršitve javnega reda in miru.

Ponoči po navedbah policije, ki je letošnje demonstracije označila za manj nasilne kot prejšnja leta, ni prišlo do novih spopadov, še piše dpa.