Svet

Aretirani v zvezi z napadom v Bostonu prikrivali dokaze

STA / J.P.
2. 5. 2013, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Trojica je obtožena prikrivanja dokazov in oviranja preiskave po dogodku, medtem ko pri samem načrtovanju in izvedbi napada očitno niso sodelovali.

Wikipedia

Trije osumljenci, ki so jih v ZDA v sredo aretirali v zvezi s terorističnim napadom na letošnjem bostonskem maratonu, so študentski kolegi mlajšega od dveh napadalcev, Džoharja Carnajeva.

Policija je v sredo aretirala tri 19-letnike, in sicer dva Kazahstanca in enega Američana, ki so obiskovali isto univerzo kot mlajši od bratov Carnajev. Dias Kadirbajev in Azamet Tazhajakov sta obtožena uničevanja dokazov, Robel Phillipos pa naj bi lagal policiji.

Trojica naj bi pomagala Carnajevu, potem ko so tri dni po napadu na bostonskem maratonu, ki je terjal tri smrtne žrtve in več kot 250 ranjenih, na televiziji videli njegovo fotografijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z mlajšim osumljencem za napad naj bi izmenjali nekaj kratkih sporočil prek telefona, nato pa so se odpravili v njegovo študentsko sobo, kjer so želeli počakati nanj.

Tam so med drugim našli nahrbtnik s pirotehničnimi izdelki, iz katerih pa je nekdo odstranil smodnik. Da bi Carnajevu pomagali, so se odločili nahrbtnik odstraniti. Dva mlada Kazahstanca sta ga tako skupaj s prenosnim računalnikom Džoharja Carnajeva najprej odnesla v svoje stanovanje, nato pa zavila v črno vrečo za smeti, ki sta jo kasneje odvrgla v smetnjak.

Kadirbajevu in Tazhajakovu, ki v ZDA bivata na podlagi študentske vize, grozi do pet let zapora in 250.000 dolarjev kazni, navaja tožilstvo.

Phillipos pa je obtožen laganja policistom. Ko so ga namreč ti prvič zaslišali, je dejal, da se ne spomni, da bi bil 18. aprila v Džoharjevi sobi. Kasneje je spremenil svojo zgodbo, češ da je šel tja, a odšel, ker na njegovo trkanje ni bilo odziva. Šele na četrtem zaslišanju 26. aprila je priznal, da je šel v osumljenčevo sobo, potem ko ga je tja poklical Kadirbajev. Grozi mu do osem let zapora in 250.000 dolarjev kazni.

Sicer odvetniki mladeničev zagotavljajo, da njihove stranke niso vedele za napad, preden sta ga brata Carnajev izvedla. Bostonska policija je javnost o njihovih aretacijah obvestila v sredo, kasneje pa sporočila, da javna varnost ni ogrožena.

Eksploziji na cilju bostonskega maratona 15. aprila sta terjali tri smrtne žrtve, več kot 250 ljudi je bilo ranjenih. Osumljenca za napad, brata Tamerlan in Džohar Carnajev, sta kasneje ubila še policista.

Starejši od bratov, 26-letni Tamerlan je bil med pregonom ubit, 19-letni Džohar pa je pobegnil, a ga je policija prijela nekaj ur kasneje. Trenutno je v zaporniški bolnišnici, kjer ga zaslišujejo.