Slovenija

Po 1. maju v Sloveniji dela prost tudi današnji 2. maj

STA / J.P.
2. 5. 2013, 08.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodni praznik dela v Sloveniji obeležujemo dva dni, tako je dela prost tudi današnji 2. maj. Številni izkoristijo praznični dan za piknik ali izlet v naravo.

Dolenjski list

Za praznik dela sicer nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, lani pa so se tudi v Sloveniji pojavile pobude za ukinitev prostega 2. maja.

Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej. Lani je vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Kot so navedli v predlogu, bi to vplivalo na povečanje produktivnosti ter zmanjšanje proračunskih stroškov in stroškov delodajalcev. A se je predlog spremenil in je 2. maj za razliko od 2. januarja ostal dela prost dan.

Mednarodni praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.