Svet

ECB zelo verjetno v znižanje obrestne mere

STA / J.P.
2. 5. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

K temu naj bi pripomogla predvsem slaba slika evrskega gospodarstva in padajoča inflacija.

Wikipedia

Svet Evropske centralne banke (ECB) bo na današnjem zasedanju v Bratislavi po pričakovanjih pretežnega dela analitikov znižal ključno obrestno mero za območje evra za 0,25 odstotne točke na novo rekordno nizko vrednost 0,5 odstotka.

Poleg večinoma šibkih signalov o gospodarskem razpoloženju in gospodarski dejavnosti je pomemben dokaz zapletenosti gospodarskih razmer v velikem delu območja skupne valute tudi visoka stopnja brezposelnosti.

Ta se je marca povzpela na nov rekordno stopnjo 12,1 odstotka, še posebej akutna pa je v ranljivih članicah, kot so Španija, Grčija, Portugalska in tudi Italija. Vse višja je tudi v Franciji.

Ob teh podatkih pa se inflacija v evrskih državah še naprej niža. Aprila je bila tako na letni ravni 1,2-odstotna, potem ko je bila marca pri 1,7 odstotka. To odpira dodaten manevrski prostor za znižanje obrestne mere.

Vseeno pa številni strokovnjaki opozarjajo, da znižanje obrestne mere najverjetneje ne bo imelo bistvenega učinka na izboljšanje gospodarskih razmer.

Trenutno obstajajo namreč na finančnem trgu v območju skupne valute še vedno globoke razlike med položajem v stabilnejših članicah, kot je Nemčija, in ranljivih članicah na obrobju. Podjetja v državah, kot so Španija, Italija, Portugalska pa tudi Slovenija morajo tako za posojila plačati bistveno višje obresti kot na primer nemška.

Ravno zato vlagatelji danes pričakujejo že morda tudi prve obrise novih izrednih ukrepov ECB za izboljšanje dostopa malih in srednjih podjetij do posojil.

Svet ECB tokrat gostuje v slovaški prestolnici. Zadnjič so člani osrednjega organa denarne politike v območju evra gostovali minuli oktober na Brdu pri Kranju.