Slovenija

Območje med skladišči soli v Portorožu po novem območje za pešce

STA / J.P.
2. 5. 2013, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Piranska občina je decembra v svojo posest pridobila obe skladišči soli v skladišču Monfort, letos pa pripravlja dvostopenjski natečaj.

Wikipedia
Portorož

Na ta način želi poiskati najustreznejše arhitekturne in oblikovalske rešitve za to območje. Glede na to bo območje med skladišči soli odslej območje za pešce, kjer je parkiranje in ustavljanje vozil prepovedano.

Občina je skladišči soli pridobila z namenom ohranitve obstoječih dejavnosti v skladišču Monfort, tj. trgovine in galerije ter iskanja novih vsebin in programov za skladišče soli Grando. V slednjem se sol ne skladišči več, objekt pa s svojo izjemno lego, dimenzijami in kulturno-zgodovinsko vrednostjo predstavlja izjemen prostorski in razvojni potencial, so pred dnevi sporočili z občine.

V ta namen bodo letos pripravili dvostopenjski natečaj. V prvi fazi bodo zbirali predloge za programske in vsebinske rešitve, ki jih bodo potem pretehtali in izbrali najustreznejše. V drugi fazi pa bodo iskali najustreznejše arhitekturne in oblikovalske rešitve na izbrane programske vsebine. O vseh postopkih bo javnost pravočasno seznanjena, zagotavljajo na občini.

Glede na vse navedeno bo odslej območje med skladišči soli v Portorožu na morski strani postalo območje za pešce, kjer je dovoljena le vožnja kolesarjev in uporabnikov posebnih prevoznih sredstev, prepovedano pa je parkiranje in ustavljanje osebnih in drugih vozil.

Ob tem bo izjemoma dovoljena dostava za potrebe trgovine Mercator in Obalnih galerij Piran na območju za pešce ob prvem skladišču soli v smeri proti Portorožu.

Na piranski občini občane, obiskovalce, dijake in študente bližnjih izobraževalnih ustanov prosijo, da avtomobilov v prihodnje ne parkirajo na območju za pešce.

Prehod na novo ureditev bo sicer mehak, saj bodo redarji kršitelje do zaključka prvomajskih praznikov, tj. do 5. maja, sprva le opozarjali. Zatem pa bodo proti morebitnim kršiteljem postopali v skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa.