Svet

Na spletu dostopna poslovodska knjiga F. Scotta Fitzgeralda

STA / J.P.
2. 5. 2013, 07.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Univerza v Južni Karolini je na spletu objavila zapiske in podatke o življenju ameriškega klasika F. Scotta Fitzgeralda, kot jih je videl in zapisal pisatelj sam.

Wikipedia
F. Scott Fitzgerald

Avtor Velikega Gatsbyja je v poslovodski knjigi zbral podatke o izdajah svojih del, prihodkih in večjih dogodkih v svojem življenju.

Po njegovih zapiskih je leta 1925 ob izdaji dela Veliki Gatsby z njim zaslužil 2000 dolarjev, vendar pa so se zaslužki že naslednje leto precej povečali, saj je za odkup filmskih pravic prejel 16.666 dolarjev.

Zapiske je univerza v Južni Karolini objavila ob skorajšnji premieri najnovejše ekranizacije Velikega Gatsbyja, ki jo je režiral Baz Luhrmann. Film, v katerem naslovno vlogo igra Leonardo DiCaprio, bo odprl letošnji filmski festival v Cannesu.

Profesor angleščine na univerzi, Park Bucker, verjame, da bo objava na spletu "neverjetna stvar za študente in oboževalce" tega ameriškega avtorja.

Poslovodska knjiga pokriva obdobje med letoma 1919 in 1938, razdeljena pa je na pet delov - zapiske o izdanih delih, prihodke od pisanja, različne podatke o izdajah, prihodke njegove žene Zelde ter letni popis njegovega življenja.

"To je njegov lasten zapis o vsem, kar je ustvaril, in kaj je s tem naredil," je po poročanju britanskega BBC pojasnila Elizabeth Sudduth, direktorica univerzitetne knjižnice Ernest F. Hollings.

"Vemo, da ni obvladal pravopisa. Njegova aritmetika pa ni bila kaj boljša," je dodala o pisatelju, ki se je rodil leta 1896 in umrl pri 44. letih.