Svet

Obama na pot v Mehiko in Kostariko

STA / J.P.
2. 5. 2013, 07.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama se danes odpravlja na obisk v Mehiko in Kostariko.

Wikipedia

V Ciudadu de Mexicu se bo sestal z mehiškim predsednikom Enriquejem Peno Nietom in utrjeval "strateške dvostranske odnose", v Kostariki pa se bo udeležil srečanja voditeljev srednjeameriških držav.

Kot napovedujejo v Beli hiši, bo na vrhu agende pogovorov Obame z ostalimi sogovorniki predvsem krepitev gospodarskega sodelovanja, pa tudi skupen boj proti organiziranemu kriminalu in mamilarskim kartelom, ki tihotapijo drogo predvsem v ZDA.

Washington namreč podpira vojno proti kartelom v Mehiki, ki je v zadnjih šestih letih zahtevala okoli 60.000 življenj. Novi mehiški predsednik Pena Nieto je sicer napovedal, da bi lahko spremenil to politiko bivšega predsednika Felipeja Calderona.

ZDA imajo velik interes tudi v preprečevanju nezakonitega priseljevanja iz Mehike in tudi drugod iz Latinske Amerike. Po nekaterih ocenah naj bi se iz te regije v ZDA priselilo okoli 11 milijonov nezakonitih priseljencev.

A reševanje težav z organiziranim kriminalom in nezakonitim priseljevanjem ni več glavni interes ZDA v regiji. Srednja Amerika z Mehiko na čelu namreč postaja tudi vse bolj privlačno tržišče za ZDA - regija namreč po ocenah Mednarodnega denarnega sklada (IMF) dosega 3,4-odstotno rast gospodarstva na letni ravni. Poleg tega je tudi geografsko blizu ZDA, poudarjajo analitiki.

Obama naj bi se tako na turneji po Mehiki in Kostariki, ki jo bo zaključil v soboto, posvečal predvsem krepitvi gospodarskih partnerstev z državami regije, je prejšnji teden po srečanju z mehiškim kolegom Josejem Antoniom Meadejem napovedal ameriški državni sekretar John Kerry.