Svet

Množična bolniška odsotnost ohromila hrvaškega letalskega prevoznika

STA / J.P.
1. 5. 2013, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Uprava podjetja sumi, da so množična bolniška odsotnost oblika pritiska sindikatov. V sindikatu kabinskega osebja zavračajo obtožbe.

Wikipedia

Croatia Airlines je morala danes odpovedati več poletov in reorganizirati svoje delo, ker je bolniški dopust v slabih 36 urah vzela približno petina kabinskega osebja. V dosedanji zgodovini družbe se še niso srečali z množično bolniško odsotnostjo zaposlenih, je poudaril predsednik uprave Krešimir Kučko na izredni novinarski konferenci.


Kučko je napovedal, da bodo sprožili preiskavo o opravičenosti bolniških dopustov in da bodo poslali inšpektorje zavoda za zdravstveno zavarovanje k zdravnikom, ki so odobrili bolniške dopuste.

Med drugim je dejal, da so morali danes odpovedati deset poletov, vključno s tistimi proti Bruslju, Parizu in Zürichu, ter da je bilo zaradi tega prizadetih približno 350 potnikov. V prihodnjih dneh bodo polete Croatia Airlinesa preusmerili na partnerje znotraj združenja letalskih prevoznikov Star Alliance. Natančne potniške informacije so objavili na svoji spletni strani.

Kučko ni izključil možnosti, da je množična bolniška odsotnost odgovor sindikata kabinskega osebja, ker je uprava zavrnila njihov predlog o linearnem znižanju plač vseh zaposlenih.

Uprava je pogajanja o novi kolektivni pogodbi prilagodila nujnemu prestrukturiranju družbe. Kučko je danes spomnil, da so kolektivno pogodbo podpisali trije od šestih sindikatov v družbi. Pogodbe med drugim ni podpisal sindikati pilotov.

Član uprave družbe Zlatko Širac je ocenil, da v primeru množičnih bolniških dopustov ne gre za nobeno epidemijo. "Logično je, da gre za obliko sindikalne akcije, pogojno rečeno za belo stavko," je dejal Širac. Da ne gre za nikakršno potezo sindikata, je za Novo TV povedala Suzana Artukovć Vuksan iz sindikata kabinskega osebja družbe.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić danes ni želel komentirati bolniških dopustov v Croatia Airlinesu, temveč je dejal, da gre za primer za ekscentričnega zdravnika Housea iz istoimenske televizijske serije. Poudaril je, da je prestrukturiranje podjetja edini način, s katerim lahko preprečijo stečaj javnega letalskega podjetja.

Hrvaška vlada je dokapitalizirala Croatia Airlines z milijardo kun (137,5 milijonov evrov), med rešitvami za izhod iz krize pa so omenjali privatizacijo nacionalnega letalskega prevoznika, tudi v celoti, če bo nov lastnik iz Evropske unije.