Svet

V Berlinu spopad policije z nasprotniki neonacistične NPD

STA / J.P.
1. 5. 2013, 18.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Berlinu se je danes policija spopadla s protestniki, ki so poskušali preprečiti prijavljene demonstracije neonacistične stranke NPD.

Wikipedia

Med drugim so proti njim uporabili vodni top in solzivec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demonstracij NPD v četrti Schöneweide se je udeležilo okoli 480 privržencev stranke, nasproti pa ji je stalo okoli 2000 ljudi, ki so se zbrali pod okriljem iniciative 1. maj brez nacizma. Ulice Berlina sicer danes varuje okoli 7000 policistov iz več nemških zveznih dežel, priče pa vzdušje opisujejo kot napeto.

Naloga policije je bila strogo ločiti obe skupini in preprečiti nasilje. Med drugim so morali uporabiti žerjav, saj so se štirje nasprotniki neonacistične stranke priklenili na betonske bloke in poskušali tako zapreti predvideno traso pohoda. Kasneje je skupina protestnikov v policiste začela metati kamenje, ti pa so odgovorili z vodnim topom in solzivcem.

Zgornji dom nemškega parlamenta, bundesrat, je decembra lani začel postopek za prepoved NPD. Zaradi stalnih trditev o protiustavnosti stranke s strani nemške zvezne vlade, spodnjega doma parlamenta (bundestag) in bundesrata pa je NPD celo zahtevala odločitev ustavnega sodišča o tem, ali je stranka v skladu z ustavo. Sodišče je odločanje o tem zavrnilo.

NPD je morala danes tudi prestaviti lokacijo shoda svojih privržencev v Frankfurta iz osrednjega dela na obrobje mesta. Okoli 180 privržencev stranke je moralo spremeniti načrte, potem ko je kakšnih 600 levičarskih demonstrantov blokiralo glavno železniško progo.

V obeh primerih so sicer nemške oblasti izpostavile pravico do zbiranja in poudarile, da mora policija shod omogočiti, vse dokler je stranka NPD zakonita.

Nemiri so v Berlinu za 1. maj že stalnica. Že v noči na sredo so se v nemški prestolnici odvile demonstracije, na katerih je bilo ranjenih sedem policistov, 17 ljudi pa so aretirali.

Nemški policisti se medtem že pripravljajo na tradicionalne demonstracije levičarskih skupin, ki potekajo 1. maja zvečer v berlinski četrti Kreuzberg. Tam danes pričakujejo okoli 10.000 udeležencev.