Svet

V dunajskem MAK razstava o vplivu arhitekta Adolfa Loosa

STA / J.P.
2. 5. 2013, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Avstrijskem muzeju uporabne umetnosti (Österreichisches Museum für angewandte Kunst - MAK) je še do 23. junija na ogled razstava z naslovom Loos - naš sodobnik.

Zajem zaslona
Adolf Loos

Postavitev je izvorno za center CAAA v portugalskem Guimaraesu pripravil strokovnjak za delo avstrijskega arhitekta Adolfa Loosa (1870-1933) Yehuda E. Safran.

Razstava, sklicujoč se na opuse arhitektov, kot so Le Corbusier, Hermann Czech, Jose Paulo Dos Santos, Eileen Gray, Herzog & De Meuron, Frederick Kiesler, Rem Koolhaas, Richard Neutra, Aldo Rossi, Rudolph M. Schindler, Eduardo Souto de Moura in Ludwig Wittgenstein, dokumentira vpliv Loosovega pisanja in projektov na arhitekturo v zadnjem stoletju.

Preko načrtov, maket, pohištva, fotografij, publikacij in intervjujev preiskuje tudi večna prizadevanja v arhitekturi pri iskanju ravnotežja med notranjim in zunanjim svetom.

Na dunajski postavitvi je del razstave posvečen Loosovemu vplivu na sodobno avstrijsko arhitekturo, tudi preko del arhitekturnega biroja Hubmann/Vass Architekten, ter pogledu na najpomembnejše predstavitve in raziskave Loosovega dela na Dunaju.

Razstavo spremlja špansko-angleška publikacija z naslovom Adolf Loos - naš sodobnik, je mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.