Slovenija

V Krškem prenova osrednjih mestnih ulic

STA / S.R.
18. 4. 2013, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Krškem bodo v začetku maja začeli preurejati in prenavljati osrednji del mestnega jedra oz. tamkajšnjo Dalmatinovo ulico in Cesto krških žrtev, hkrati pa bodo z ureditvijo območja pred vstopom v staro mestno jedro oz. Zatona mesto zaščitili pred poplavami.

Dolenjski list
Krško

Dvoletna naložba urejanja krškega mestnega jedra bo znašala približno 6,6 milijona evrov. Kot so sporočili iz Krškega, bodo približno 3,1 milijona evrov vredno urejanje navedenega mestnega območja izvedli z 1,8 milijona evrov evropskega in 0,75 milijona evrov državnega denarja, razliko pa bodo pokrili sami.

Občina bo na vstopu v staro mestno jedro dodatno in v celoti financirala še približno 530.000 evrov vredno izgradnjo garažne hiše s 85 parkirnimi mesti, približno tri milijone evrov za protipoplavno ureditev, ki jo bo izvedlo krško javno podjetje Infra, pa bodo dobili iz sredstev za gradnjo hidroelektrarne (HE) Krško.

Po pogodbi za izvedbo del, ki so jo v Krškem podpisali danes, bodo najprej začeli urejati Cesto krških žrtev od fakultete na Hočevarjevem trgu proti notranjosti mesta. Območje Zatona pa bo prve ureditve dočakalo junija, ko bodo promet skozi Krško preusmerili na del nove obvoznice, ki bo na levem bregu Save povezovala novi most pri HE Krško s cesto pod starim krškim mostom pri podjetju Vipap.

S celovito prenovo omenjenih delov mestnega jedra bo krška občina začela staro mesto jedro preurejati v urejeno poslovno in stanovanjsko območje z javnimi površinami, s projektom ureditve Zatona, kjer bodo med drugim sedanjo glavno cesto dvignili in jo približali Savi, pa ga bodo zaščitili pred poplavami.

Na območju Zatona bodo hkrati z dvigom in premikom ceste z vsemi komunalnimi vodi zgradili črpališče za odtok vseh voda - zalednih in stoletnih - v Savo. Tamkajšnja dela naj bi končali predvidoma v enem letu, čez dve leti pa bo zgodovinsko krško jedro skupaj s svojim lepšim in urejenim vstopom zaživelo v novi in sodobni podobi, so še sporočili z občine Krško.