"Preko aplikacije je mogoče poslati SOS sporočilo in tako s pomočjo posameznikov nuditi kar se da hitro pomoč ponesrečencem," je ob njeni predstavitvi dejal izumitelj Andraž Ogorevc.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil idejni vodja aplikacije Ogorevc, je cilj projekta iHelp združiti ljudi z znanjem prve pomoči, laike in organizacije v varnostno mrežo, znotraj katere bo reševanje mogoče prej kot v štirih minutah. Ekipa nujne medicinske pomoči namreč le redko pomoč nudi v manj kot štirih minutah od prejema klica na pomoč, po štirih minutah pa začnejo možganske celice odmirati.

Eden od ciljev je tudi ta, da bi stopnjo preživetja v primeru srčnega zastoja iz današnjih pet do sedem odstotkov lahko dvignili nad 50 odstotkov in na ta način postali ena od držav z najvišjo stopnjo preživetja.

S pomočjo brezplačne mobilne aplikacije iHelp uporabnik pošlje SOS obvestilo in tako aktivira varnostno mrežo, ki jo sestavljajo nujni kontakti, profesionalni reševalci in vsi uporabniki aplikacije v neposredni bližini. "S hitro uporabo se mreža aktivira v 20 sekundah in s tem za šest do desetkrat skrajšamo čas reševanja in možnost preživetja," je še povedal Ogorevc. Vzporedno se z aplikacijo oddajajo tudi informacije o trenutni lokaciji ponesrečenca, prav tako pa so dostopne informacije o najbližjih avtomatskih električnih defibrilatorjih.

Predsednik uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica, ki je projekt podprla, Gabrijel Škof, je pojasnil, da so v projektu poleg perspektivnega tehnološko naprednega podjetja MIDS, ki je aplikacijo zasnovalo, prepoznali tudi podjetje, ki bo povečalo varnost vseh Slovencev.

Tudi izvršna direktorica trženja pri omenjeni zavarovalnici Karmen Škoda Piško je izpostavila, da je projekt edinstven. "Po eni strani temelji na čim večjem številu reševalcev, prostovoljcev in osveščenih ljudi, po drugi strani pa na čim večjem številu rešenih življenj," je poudarila.

Delovanje aplikacije v praksi je na novinarski konferenci predstavil reševalec in sodelavec pri projektu iHelp Primož Velikonja, ki je ob tem še enkrat poudaril časovno pomembnost pri reševanju ponesrečencev. "Reševalcem ne uspe vedno priti na kraj nesreče dovolj hitro, zaradi tega je pomoč očividcev in bližnjih reševalcev še kako pomembna. Seveda pa je najbolj pomembno, da ti sploh vedo, da je v njihovi bližini nekdo, ki pomoč potrebuje, prav to pa omogoča aplikacija iHelp," je dejal.

Do danes je v aplikacijo vključenih 2906 uporabnikov, Ogorevc pa je izrazil željo, da bi do konca leta presegli "magično številko" 10.000.