Svet

Merklova želi biti kanclerka do 2017

STA / S.R.
18. 4. 2013, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je v pogovoru za nemški časnik Bild dejala, da si želi v primeru zmage na jesenskih parlamentarnih volitvah voditi nemško vlado še prihodnja štiri leta.

Reuters

"Želim nadaljevati s krščansko-liberalno koalicijo in kot kanclerka si bom za našo državo in ljudi prizadevala tudi celotno naslednje zakonodajno obdobje," je dejala.

Časnik Bild je v začetku tedna objavil ugibanja, da bi lahko Merklova v primeru zmage na jesenskih volitvah nemško vlado vodila samo polovico mandata, to je do poletja 2015. Takrat bo Merklova stara 61 let in bo dopolnila deset let na položaju nemške kanclerke.

Vodja poslanske skupine opozicijskih socialdemokratov (SPD) Frank-Walter Steinmeier pa je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa Merklovi očital, da nima koncepta. V vseh vprašanjih socialne, gospodarske in družinske politike vlada zastoj, je dejal Steinmeier.

Vladajoči črno-rumeni nemški koaliciji je Steinmeier očital tudi nedejavnost. Merklova je po njegovih besedah "evropsko krizo kot debelo preprogo uporabila za prekrivanje notranje politike". "Nič se ni zgodilo za tlakovanje tega, da bi Nemčija in ljudje ne samo danes, ampak tudi čez deset let, dobro živeli. Merklova živi od odločitev prejšnjih vlad," je dejal.

Merklova je v zvezi s predlogi SPD posvarila pred povišanjem davkov za premožne. "Sem nasprotnica kakršne koli oblike davka na premoženje ali povišanja davka na dediščino. Naš gospodarski razvoj ni tako robusten, kot menijo številni, s tem bi ga samo ogrozili," je dejala nemška kanclerka.

Dodala je tudi, da je proti "določeni enotni minimalni plači". "Številne države v Evropi imajo visoko brezposelnost, ker so plače in rezultati daleč narazen," je še dejala Merklova.

Nedavno objavljena javnomnenjska raziskava je sicer razkrila, da se vladajoči koaliciji pod vodstvom Merklove obeta večina na prihodnjih zveznih volitvah v bundestag.

Pet mesecev in pol pred volitvami 22. septembra bi tako 47 odstotkov volivcev volilo CDU, CSU ali FDP, kar je najboljši rezultat koalicije od konca leta 2009, je pokazala raziskava.

Vladne stranke so tako močnejše kot naveza socialnih demokratov (SPD), nemških Zelenih in Leve stranke, ki bi na volitvah glede na raziskavo skupaj pridobili 46 odstotkov glasov. Za SPD bi se odločilo 23 odstotkov vprašanih, kar bi bil skoraj najslabši volilni rezultat za socialne demokrate v zgodovini njihovega obstoja.

Pri vprašanju, katerega kandidata bi raje izbrali za kanclerja, pa se je 57 odstotkov vprašanih odločilo za Merklovo, 19 odstotkov pa za kandidata SPD Peera Steinbrücka.