Slovenija

Na letališču v Cerkljah naleteli na človeška okostja

STA / S.R.
18. 4. 2013, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delavci gradbenega podjetja, ki izvaja prenovo vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki, so v sredo med deli naleteli na človeška okostja, je na današnji seji odbora za obrambo povedal minister Roman Jakič.

Dolenjski list
Letališče Cerklje pri Krki.

Po prvih neuradnih ugotovitvah gre za okostja desetih ljudi, ki so bili likvidirani v času med ali neposredno po drugi svetovni vojni.

Delavci so dela takoj zaustavili, na kraj pa so po besedah ministra za obrambo Jakiča prišli kriminalisti obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo. Pozneje so se jim pridružili dežurni preiskovalni sodnik, dežurni tožilec in kriminalisti Policijske postaje Krško.

Ti so nadaljevali z izkopom okostij in ugotovili, da gre skupno za deset okostij, ki so bila zasuta v gradbišču. "Prve ugotovitve kažejo, da je šlo za usmrtitve s strelnim orožjem," je pojasnil Jakič. Ob okostjih so našli tudi tulce za strelivo, razpadle vojaške škornje in sponke opasačev.

Okostja so zbrali in jih bodo po besedah Jakiča prepeljali na sodno medicino, kjer bodo ugotovili njihovo starost in določili uradni vzrok smrti. Mesto najdbe je bilo zavarovano, vse nadaljnje postopke preiskave pa je prevzela civilna policija. Seveda so do nadaljnjega zaustavljena tudi vsa gradbena dela, je pojasnil Jakič.

Glede na prve neuradne ugotovitve je po besedah ministra šlo za likvidacijo desetih oseb v času med ali takoj neposredno po drugi svetovni vojni. Na območju najdbe je bilo sicer v času vojne nemško vojaško letališče, po vojni pa ga je prevzela partizanska vojska, je še povedal Jakič.