Slovenija

Nekdanji papež res hudo bolan?

STA / S.R.
11. 4. 2013, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V medijih so se v sredo pojavila namigovanja, da naj bi se upokojenemu papežu Benediktu XVI. v zadnjih dveh tednih močno poslabšalo zdravje, a je Vatikan navedbe danes zanikal.

Reuters
Papež Frančišek z nekdanjim papežem Benediktom.

Medijska poročila o tem so neutemeljena, je dejal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi in zatrdil, da Benedikt ne trpi za nobeno težko boleznijo.

O poslabšanju zdravstvenega stanja nekdanjega zaslužnega papeža je v sredo najprej poročal španski dnevnik El Mundo, ki se je skliceval na špansko poročevalko iz Vatikana Palomo Gomez Borrero. Ta je v Madridu predstavljala svojo knjigo o zadnjem konklavu, na katerem je Benedikta nasledil papež Frančišek.

A kot je danes zatrdil Lombardi, Benedikt trpi za s starostjo povezanimi težavami, ni pa bolan. Predvidoma v začetku maja se bo Benedikt, ki trenutno živi v papeški rezidenci v Castel Gandolfu, vselil v samostan v Vatikanu, ki ga zaenkrat še prenavljajo, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Lombardi.

Benedikt XVI. je odstopil 28. februarja. Še v času pontifikata je napovedal, da bo po odstopu Cerkvi služil z molitvijo. Novemu papežu je še pred izvolitvijo zagotovil svojo popolno vdanost in brezpogojno poslušnost.