Slovenija

DZ o fiskalnem pravilu popoldne

STA / S.R.
11. 4. 2013, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izredna seja DZ o fiskalnem pravilu je preložena z opoldne na 15. uro.

DZ RS

Pred sejo se namreč ločeno sestajajo poslanske skupine, nato pa se bodo vodje poslanskih skupin in predsedniki parlamentarnih strank neuradno okoli 13. ure sestali pri premierki Alenki Bratušek.

Zdaj se sestajajo poslanci SDS, ob 11. uri se bodo sestali poslanci SLS, 15 minut kasneje še poslanci SD, medtem ko naj bi se poslanci PS, DeSUS in DL sestali tik pred poldnevom.

Izredno sejo so zahtevali v poslanski skupini SDS, kjer vnos fiskalnega pravila v ustavo vidijo kot "zadnji as, zadnji adut, ki ga ima Slovenija v rokavu", da si izboljša mednarodni položaj, trenutno oslabljeno zaupanje finančnih trgov in ocene bonitetnih hiš. Zato se zavzemajo za čimprejšnji sprejem in implementacijo vpisa pravila v ustavo.

Politični vrh se je na temo vnosa fiskalnega pravila v ustavo sestal v sredo pozno popoldne. Na sestanku vrha končnih odločitev ni bilo, kazalo pa je na kompromis o prekinitvi seje in njenem nadaljevanju v maju na podlagi novih javnofinančnih izračunov, s katerimi naj bi se pokazalo, ali je fiskalno pravilo v ustavo moč vnesti po sedanjem predlogu ali so potrebne spremembe besedila.

Šlo naj bi predvsem za to, da bi se leto uveljavitve pravila o tem, da morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku, premaknilo z 2015 na 2017.

Saga o fiskalnem pravilu se sicer vleče že vse od začetka lanskega leta, začetno načelno soglasje strank o vnosu tega orodja za zagotavljanje javnofinančne discipline pa se je nato skrhalo.

V PS in SD, ki tvorita največji stranki sedanje koalicije, lani svojega deleža k potrebni dvotretjinski večini v DZ niso dali, zato je postopek po potrditvi na ustavni komisiji obtičal na predzadnji parlamentarni stopnici.