Slovenija

Trg še ne verjame v načrte vlade

STA / S.R.
11. 4. 2013, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izjave in napovedi predstavnikov vlade (še) niso uspele prepričati finančnih trgov v verodostojnost načrtov za reševanje nakopičenih finančnih in gospodarskih težav Slovenije.

Stockmarketweb

Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je tako na elektronski borzi MTS spet precej zvišala in še bolj približala psihološki meji sedmih odstotkov.

Okoli poldneva je bil tako donos do dospetja na slovenske desetletne obveznice pri 6,76 odstotka, kar je 0,20 odstotne točke nad sredino zaključno ravnjo. Pribitek na referenčne nemške državne obveznice je bil s tem pri 5,45 odstotne točke.

Slovenske obveznice so danes na sicer mirnem sekundarnem trgu državnega dolga edine med ranljivejšimi članicami območja evra, ki beležijo rast zahtevane donosnosti.

Obresti se sicer po neposrečenem reševanju ciprske krize zvišujejo zlasti na račun špekulacij, da bo Slovenija naslednja država v vrsti, ki bo potrebovala mednarodno pomoč.

Donos do dospelosti slovenske obveznice z ročnostjo desetih let je bil še sredi marca okoli petodstoten, konec meseca pa se je že močno približal sedmim odstotkom. Obresti nad sedmimi odstotki sicer po mnenju strokovnjakov državam ne omogočajo več vzdržnega zadolževanja.

Nova vlada pod vodstvom Alenke Bratušek zagotavlja, da je Slovenija svoje težave sposobna rešiti sama, napoveduje pa pripravo verodostojnega načrta ukrepov. Podobno je Bratuškova povedala tudi v sredinem pogovoru za televizijsko postajo CNN.

Evropska komisija je medtem v sredo opozorila, da se Slovenija sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, ki so še obvladljiva, vendar je ukrepanje nujno. Vlada mora zato pripraviti podroben načrt za reševanje problema.