Slovenija

V novomeški Adrii začenjajo s sanacijo

STA / S.R.
4. 4. 2013, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V novomeški Adrii Mobil, kjer je pod težo snega konec februarja klonila konstrukcija oz. objekt za zaščito gotovih izdelkov s sončno elektrarno in pod seboj pokopala več kot 240 avtodomov in počitniških prikolic, te dni začenjajo sanacijo porušenega objekta.

Adria Mobil
Škode bo za več milijonov evrov.

Hkrati z odstranjevanjem ruševin bo zavarovalnica ocenjevala škodo na poškodovanih vozilih. V Adrii Mobil sicer doslej še niso izdali, za kolikšno skupno škode gre, nekaj dni po nesreči pa so povedali le, da škodo ocenjujejo na več milijonov evrov, skupno vrednost uničenih konstrukcije in elektrarne pa cenijo na štiri milijone evrov.

Kot so danes sporočili iz omenjenega podjetja, imajo za sanacijo objekta ter sončne elektrarne pripravljen podroben varnostni načrt, ki je po njihovem v primeru odstranjevanja jeklene konstrukcije objekta ter fotovoltaičnih panelov ključnega pomena.

Kljub temu da je bila Adriina sončna elektrarna kot edina v Sloveniji izdelana z razklopniki, obstaja pri tej še vedno možnost nevarnosti zaradi električne napetosti, ki je ostala v fotovoltaičnih panelih, so pojasnili.

Sanacijo bodo začeli z odstranjevanjem omenjenih strešnih modulov, ki ga bo izvajalo novomeško podjetje IMP Elektro, razgradnjo 11.000 kvadratnih metrov velikega objekta, ki je sestavljen iz več kot 380 ton jeklenih konstrukcijskih profilov, pa bo izvajalo novomeško podjetje FA-ST Gradbeništvo.

Celoten postopek naj bi ob ugodnih vremenskih pogojih zaključili v poldrugem mesecu, hkrati z odstranjevanjem objekta pa bodo izpod tega odstranjevali tudi poškodovana vozila. Zaradi varnostnih tveganj bodo na mestu ruševine do zaključka sanacije veljali strogi varnostni ukrepi z omejitvijo gibanja, so še sporočili iz Adrie Mobil.