Slovenija

Türk zavrača obtožbe in namigovanja

STA / S.R.
4. 4. 2013, 14.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Začasni direktor Elektra Slovenije (Eles) Vitoslav Türk je v današnjem sporočilu, ki so ga poslali z Elesa, znova zavrnil vse obtožbe in namigovanja v medijih glede njegovega (so)lastništva črne gradnje na Obali.

SDS
Vitoslav Türk zanika namigovanja.

Prepričan je, da mu bodo pravni in drugi postopki pritrdili.

"Kot direktor družbe Eles se moram v interesu zaščite delovanja družbe Eles odzvati na intenzivno dogajanje v medijih, ki v svoje poročanje vključujejo mene in mojo družino. Na tem mestu želim osebno še enkrat zavrniti vse obtožbe in namigovanja, kar sem prepričan, da bodo dokazali tudi relevantni pravni in drugi postopki. In s tem tudi zaključujem pojasnila in odgovore o navedeni temi," je zapisal.

Türk dodaja, da želi "enkrat za vselej" razmejiti delovanje Elesa od "siceršnjih nepovezanih in nerelevantnih dogodkov".

Kot pravi, je Eles pomemben akter prenosa električne energije v Evropi in hrbtenica elektrogospodarstva v Sloveniji ter družba z veliko znanja, razvojnimi projekti in predanimi sodelavci. Zato si bo kot direktor še naprej prizadeval za nemoteno delovanje slovenskega ter evropskega elektroenergetskega sistema, je zapisal Türk, ki je eden od štirih kandidatov za vodenje Elesa s polnim mandatom.

Glede revizije računskega sodišča - ki je pri poslovanju Javne agencije RS za energijo in Elesa v letih 2004-2008 ugotovilo več nepravilnosti - Türk pravi, da je v obdobju do oktobra 2005 Eles vodil njegov predhodnik, preostalo obdobje pa on. Eles je vsa štiri priporočila iz revizije že implementirala v svoje delo, dodaja Türk.

Zavrača tudi namigovanja, da sta podjetji Marc in Bitermo - slednje je opravilo večino gradbenih del na omenjeni lokaciji - na stroške Elesa gradili oz. urejali okolico objektov v lasti družbe Virtus v Parecagu.

TV Slovenija je poročala, da ni jasno, s čigavim denarjem so Türkovi gradili, saj je Vitoslav Türk v treh letih vodenja Elesa zaslužil 234.000 evrov, zgradil pa nepremičnine, ki segajo v milijone. Televizija je dodala, da je vse več namigov, da bi utegnil biti v zasebne namene porabljen tudi Elesov denar.

Türk trdi, da Bitermo za Eles ni nikoli opravil nikakršne storitve in da mu tako Eles nikoli ni plačal kakršnega koli računa. "Obe podjetji sta svoja dela na lokaciji Parecag opravili popolnoma transparentno, na temelju uradne ponudbe. Opravljena dela je obračunavalo skladno z evidence iz gradbene knjige. O tem pričajo zapisani obseg in vrsta opravljenih del in potrdila o plačilu računov," pravi.

Türk dodaja, da je ob nastopu funkcije direktorja Elesa februarja letos - nadzorniki so ga za začasnega direktorja imenovali potem, ko so razrešili Milana Jevšenaka - v skladu z zakonodajo svoje osebno premoženje prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije.

TV Slovenija je minuli teden razkrila, da so stanovanjski objekti na zemljišču v Parecagu, ki so v lasti družbe Virtus (ki jo vodita Türkova sinova) in zakoncev Türk, črne gradnje. Türk je zanikal, da bi bil lastnik, in dejal, da so objekti v lasti Virtusa.

Izpiski iz zemljiške knjige pa kažejo, da sta lastnika enega od objektov zakonca Türk, Vitoslav Türk je tudi plačeval račune za vodo in kanalščino. Poleg tega je arhitekt Dušan Engelsberger za TV Slovenija povedal, da je Türk želel zgraditi izključno stanovanjsko hišo, da je v njihovem biroju naročil idejni osnutek za stanovanjsko hišo in projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za gospodarski objekt. "Pogovori o hiši so tekli, še preden je prejšnja lastnica Romana Rejc pridobila gradbeno dovoljenje za sušilnico sadja," je dejal Engelsberger.

Po Engelsbergerjevem mnenju je bila nekdanja lastnica le krinka, saj je imela status kmeta in je lahko pridobila dovoljenje za gradnjo na kmetijskih zemljiščih. Namesto sušilnice so zgradili hišo, nato pa so nameravali spremeniti namembnost objekta za stanovanjsko rabo, a so vlogo za spremembo namembnosti na piranski občini zavrnili. Engelsberger pravi, da se je o teh projektih pogovarjal izključno z Vitoslavom Türkom, nikoli s podjetjem Virtus.

Arhitekt dodaja, da ga je Türk zlorabil, saj ga je dal napisati na gradbeno tablo kot odgovornega nadzornika, kar nikoli ni bil. Ker ga niso hoteli izbrisati, je Engelsberger odšel, Türk pa je nato gradil naprej po njegovih idejnih zasnovah, kar je nezakonito, saj je gradnja mogoča le po projektni dokumentaciji, potrjeni v gradbenem dovoljenju.

Na gradbeni tabli je bilo po poročanju TV Slovenija navedeno, da se gradi gospodarski objekt ter obnavljata rastlinjak in podporni zid, izvajalec del je bila družba Bitermo.

Navedbe o domnevnih nepravilnostih že proučujejo koprski policisti, ki bodo, če bodo podani razlogi za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj, ukrepali, so povedali na policiji.