Svet

Več kot sto računov v davčnih oazah tarča preiskave

STA / S.R.
4. 4. 2013, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Grške oblasti bodo preiskale več kot sto grških bančnih računov v davčnih oazah.

Reuters

K temu jih je spodbudila preiskava mednarodne skupine preiskovalnih novinarjev (ICIJ) s sedežem v Washingtonu, ki je objavila informacije o več kot 122.000 računih v davčnih oazah, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočila grška vlada.

Skupina ICIJ je preiskala, kako so z nekaterimi domnevno spornimi računi povezani politični predstavniki, člani njihovih družin in sodelavci iz Francije, Azerbajdžana, Rusije, Kanade, Pakistana, Filipinov, Tajske, Kanade, Mongolije in nekaterih drugih držav.

V Grčiji so le štirje od 107 bančnih računov, ki jih imajo Grki na Britanskih Deviških otokih in v drugih davčnih oazah, v državnih davčnih evidencah. Kot poroča grški časnik Ta Nea, ki prav tako sodeluje v medijski kampanji, naj bi bili nekateri računi povezani z državnimi nakupi orožja.

"Natančno bomo proučili dokaze, ki jih je objavila skupina ICIJ, in jih poskušali izkoristiti v najboljši možni meri," je povedal Haris Theoharis z grškega finančnega ministrstva. "Če bo obstajal dokaz o nezakonitih ali neprimernih aktivnostih, bomo temu primerno ukrepali," je zagotovil.