Svet

Oropali vilo v lasti države na Hvaru

STA / S.R.
4. 4. 2013, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Neznanci so med velikonočnimi prazniki vdrli v hrvaško državno rezidenco na otoku Hvar ter odtujili tri televizorje in orodje, je potrdila hrvaška policija.

Slobodna Dalmacija
Vila Kovač na Hvaru.

Gre za vilo Kovač, ki je znana tudi kot Bakarićeva vila in v kateri je lani počitnice preživela tudi družina hrvaškega premiera Zorana Milanovića.

Policija je dodala, da je škoda ocenjena na približno 15.000 kun (2000 evrov). V "dogovoru z Zagrebom" pa medijem ne želijo dati več informacij, so pojasnili za Slobodno Dalmacijo.

Splitski časnik poudarja, da tako v 200 kvadratnih metrov veliki vili kot na desetkrat večjem zemljišču, ki pripada objektu, ni nobenih nadzornih kamer niti drugih varnostnih ukrepov. Hiša je precej enostavna in skromno urejena. Med drugim ima tri spalnice v prvem nadstropju in veliko teraso.

Za celoten kompleks, do katerega je moč priti zgolj po makadamski cesti, ki jo je lahko nadzirati, skrbi otočan Jurko Dujmović, še navaja časnik. Hišniško delo je prevzel od svojega očeta Joza Dujmovića, ki je 32 let vzdrževal objekt.

Starejši Dujmović se je spomnil, da sta bila dva vloma v objekt tudi v času, ko je bil še sam hišnik v vili enega najmočnejših hrvaških politikov v času Jugoslavije, Vladimirja Bakarića. Prvič so vlomili mladi fantje, ki niso ničesar ukradli, drugič pa sta izginila telefon in kolo, se je spomnil Jozo Dujmović.

V Bakarićevi vili, ki je skrita pred pogledi, je rad poletne počitnice preživljal tudi prejšnji hrvaški predsednik Stipe Mesić. Od države je celo zahteval pravico, da bi s svojo družino lahko prihajal na počitnice v vilo tudi po zaključku dveh petletnih predsedniških mandatov, navaja časnik.

Sicer so cene apartmaja za uradne potrebe med 154 in 250 kun (med 20,5 in 35 evri), odvisno od tega, ali se najame apartma ali soba z dvema posteljama. Če kdo od državnih uradnikov želi najeti vilo za osebne potrebe, mora odšteti 4000 kun (534 evrov) dnevno, izpostavlja Slobodna Dalmacija.