Slovenija

Tovorna vozila zaprla mejni prehod Fernetiči

STA / J.P.
26. 3. 2013, 09.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Italiji je prepovedan promet tovornih vozil, zato jih ustavljajo že v Sloveniji.

Reuters
Avtocesta proti Italiji je neprevozna.

Zaradi tovornih vozil, ki so na odseku Gabrk-Fernetiči zaprla tudi prehitevalni pas, je avtocesta proti Italiji neprevozna. Na Vipavskem se razmere umerjajo, čeprav je na celotnem območju Ajdovščine in Vipave potrebna zimska oprema.

Kot je za STA povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Šempeter-Vrtojba Stane Črvič, so ob štirih zjutraj sprostili tovorni promet. Med cestninsko postajo Bazara in mednarodnim mejnim prehodom Vrtojba je bilo v smeri proti Ljubljani ustavljeni preko 150 tovornih vozil. Pripadniki CZ so jih obveščali o zastoju in jim delili vizitke z vsemi potrebnimi telefonskimi številkami reševalnih in drugih služb.

Na primorski avtocesti je zastoj tovornih vozil med priključkom Sežana-vzhod in prehodom Fernetiči v smeri Fernetiči zaradi prepovedi vstopa tovornih vozil v Italijo. Črvič predvideva, da se bo podobna kolona ustvarila tudi na mejnem prehodu Vrtojba. Promet za tovorna vozila, ki vozijo po Sloveniji, je dovoljen.

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike zaradi snega na cestišču je na cestah Ajdovščina-Col-Godovič, Idrija-Godovič in Podnanos-Razdrto ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Zaradi burje velja v Vipavski dolini še vedno prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih ton na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Podnanos-Ajdovščina. V zadnji uri je izmerjen največji sunek burje s hitrostjo 90 kilometrov na uro.

Na celotnem območju Ajdovščine je obvezna zimska oprema, saj burja še vedno nanaša sneg na cestišča in dela zamete, zaradi nizkih temperatur pa so na posameznih mestih ceste poledenele. Na cestah Črni vrh- Col-Ajdovščina, Col-Predmeja in Col-Podkraj so obvezne verige.

Do sredine tedna je napovedano sneženje, na Primorskem močnejša burja in lahko tudi leden dež ali sodra. Na izpostavljenih odsekih cest je zato lahko tudi poledica, še opozarjajo na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste. V takšnih vremenskih in voznih razmerah je ponovno obvezna zimska oprema, pričakovati pa je težave v prometu in zelo upočasnjen promet.