Slovenija

Gorenjski glas prevzeli zaposleni in Domel Holding

STA / J.P.
26. 3. 2013, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaposleni v Gorenjskem glasu so ob pomoči Domel Holdinga iz Železnikov kupili 82-odstotni delež kranjske medijske hiše.

http://www.domel.com

Kot so danes sporočili iz Gorenjskega glasa, so skupaj z Domel Holdingom oblikovali konzorcij in podali edino ponudbo za nakup deleža v družbi. V ponedeljek pa so z Gorenjsko banko podpisali kupoprodajno pogodbo.

Gorenjska banka je bila v zadnjem desetletju stabilen lastnik, zaradi gospodarske krize pa je bilo zaposlenim v Gorenjskem glasu že dlje časa jasno, da bo svoj delež v njihovi družbi prodala, saj ne spada med njene strateške naložbe.

"V želji po stabilnem lastništvu, ki zagotavlja delo in razvoj, se nas je večina zaposlenih odločila, da svoje prihranke namenimo za nakup poslovnih deležev," je v sporočilu za javnost zapisala direktorica Gorenjskega glasa Marija Volčjak.

32 zaposlenih je uspelo zbrati približno polovico kupnine. Na pomoč jim je priskočil Domel Holding in skupaj so oddali ponudbo za nakup 82,05-odstotnega poslovnega deleža v Gorenjskem glasu, ki ga je Gorenjska banka začela prodajati prek javnega razpisa 4. decembra lani.

Domel Holding pa zaposlenim v Gorenjskem glasu ni le finančno pomagal pri nakupu lastniškega deleža, temveč jim nudi tudi svoje izkušnje z notranjim lastništvom.

Domel Holding, ki je v izključni lasti zaposlenih, upokojencev in bivših zaposlenih, je bil ustanovljen pred 15 leti, da bi zaščitil Domel pred sovražnim prevzemom.

S prevzemom lastništva, upravljanja in odgovornosti je bila tlakovana pot uspešnega razvoja skupine Domel, poudarja direktor Domel Holdinga Štefan Bertoncelj, ki je prepričan, da bodo njihove izkušnje notranjega lastništva omogočile tudi trajnostni razvoj Gorenjskega glasa s ciljem ohranitve vodilne vloge lokalnega informativnega tiskanega medija na Gorenjskem.

Družba Gorenjski glas je sicer uspešno zaključila lansko poslovno leto 2012, ko je čisti dobiček znašal 57.000 evrov in je bil na ravni leta 2011. V družbi je 38 zaposlenih, pri ustvarjanju časopisa in prilog pa sodelujejo tudi zunanji sodelavci.