Svet

Berezovski naj bi se obesil

STA / J.P.
26. 3. 2013, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Obdukcija trupla ruskega oligarha Borisa Berezovskega, je pokazala, da vzrok smrti ustreza obešenju, je danes sporočila britanska policija.

Zajem zaslona
Izgubljena bitka z depresijo?

Policija opravlja še dodatne analize, vključno s toksikološkim pregledom, vendar rezultati ne bodo znani prej kot v nekaj tednih, so sporočili.

Prav tako naj bi se po navedbah policije še nekaj dni nadaljeval forenzični ogled hiše Berezovskega v kraju Ascot na jugu Anglije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanska policija je sicer že v nedeljo povedala, da ni znakov, da bi bila v smrt ruskega oligarha, ki je v preteklosti preživel vsaj en poskus atentata, vpletena tretja oseba.

Berezovskega je telesni stražar našel mrtvega v soboto na tleh kopalnice njegove vile. Britanska policija je takoj zatem začela preiskavo, a v hiši niso našli ničesar sumljivega.

Njegovi prijatelji so povedali, da je bil že nekaj časa v depresiji, zato je mogoče, da je storil samomor. V depresijo naj bi padel, potem ko je v Londonu izgubil sodno bitko z ruskim tajkunom, lastnikom nogometnega kluba Chelsea, Romanom Abramovičem.

To mu je prineslo 56 milijonov dolarjev sodnih stroškov in tudi sicer je njegovo premoženje v zadnjih letih močno skopnelo.

Berezovski je leta 1995 preživel bombni napad, v katerem je umrl njegov šofer. Tedaj je javno povedal, da se boji za svoje življenje.

Njegov prijatelj, prav tako oster kritik Kremlja, Aleksander Litvinenko, je medtem leta 2006 v Veliki Britaniji umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem. Njegova soproga je prepričana, da so ga umorili ruski tajni agenti.

Berezovski, ki si je politični vpliv pridobil v času pokojnega ruskega predsednika Borisa Jelcina, je pri prihodu na oblast pomagal tudi sedanjemu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, a je pozneje doma padel v nemilost.

Zaradi kazenskih ovadb zaradi goljufij in nezakonitega prilaščanja državnega premoženja v Rusiji je leta 2000 pobegnil v Veliko Britanijo, leta 2003 pa je tam dobil politični azil.