Svet

Banke na Cipru se odpirajo

STA / S.R.
26. 3. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Cipru se bo danes po večdnevnem zaprtju zaradi skrbi pred begom kapitala med dogovarjanjem o finančni pomoči tej sredozemski državi odprla večina bank.

The Atlantic

Kljub temu bodo ostale nekatere omejitve na finančne transakcije, zaprti pa ostajata tudi dve največji banki - Bank of Cyprus in banka Laiki, ki ju bo doseženi dogovor najbolj prizadel.

Ciprska centralna banka je v ponedeljek sporočila, da bosta dve največji banki ostali zaprti do četrtka zaradi prestrukturiranja in združitve. Prav tako pa naj bi bil limit pri dvigih na bankomatih 100 evrov. Ciprski predsednik Nikos Anastasiades pa je napovedal, da bodo obveljale še določene omejitve za finančne transakcije, ki pa da bodo le začasne.

Ciprski predsednik je v televizijskem nagovoru prav tako napovedal, da bo vlada sprožila kazensko preiskavo o vzrokih in odgovornih za skorajšnji propad ciprskega bančnega sektorja.

Banke bodo po desetih dneh znova odprli, potem ko so v Bruslju v ponedeljek sprejeli dogovor o finančni pomoči Cipru v višini desetih milijard evrov. V okviru dogovora bodo zaprli banko Laiki, njeni nezavarovani depoziti nad 100.000 evri bodo zamrznjeni. V okviru konverzije depozitov za lastniški delež se jih bo porabilo za poravnavo dolgov Laikie in dokapitalizacijo Bank of Cyprus. Veliki varčevalci pri slednji pa naj bi bili zaradi enkratne davčne dajatve ob okoli 30 odstotkov.

Anastasiades je še dejal, da je dogovor o pomoči za Ciper boleč, vendar da se je le tako lahko država izognila bankrotu.