Slovenija

Reke se že umirjajo

STA / S.R.
19. 3. 2013, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po podatkih Agencije RS za okolje sta ponoči na običajnih mestih poplavljali reki Vipava in Ljubljanica.

Reka Krka bo danes naraščala in v spodnjem toku predvidoma v noči na sredo dosegla opozorilni pretok, sicer pa se reke že umirjajo in počasi upadajo. Padavine, ki so v ponedeljek zajele vso državo, so sicer povzročale številne preglavice.

Reke Vipava, Branica, Rižana in Reka ter manjši vodotoki na širšem območju Postojne so v ponedeljek presegle opozorilne pretoke in poplavile na izpostavljenih območjih ob strugah. Zalilo je kleti na območju Postojne, Ilirske Bistrice, Kopra in Ptuja, kjer so posredovali gasilci.

Po podatki centra za obveščanje je ob 5.20 v Zagorju v Občini Kozje zdrsnil zemeljski plaz, ki je zaprl polovico dovozne ceste. O motnjah pri preskrbi z električno energijo so v ponedeljek zvečer poročali z območja Jesenic, Občine Šoštanj in Andraža nad Polzelo.

Težave je povzročal tudi težek sneg. Nekaj pred 21. uro je na planiški skakalnici plaz zasul delavca, ki si je poškodoval nogo. Pod težo obilnega snega pa je popustila napihljiva streha mobilnega drsališča za dvorano Podmežakla na Jesenicah. Medtem se je na radovljiškem bazenu šotor, s katerim je prekrit, upognil. Na pomoč so priskočili radovljiški prostovoljni gasilci, ki so s šotora odstranili sneg.

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pojavljale se bodo kratkotrajne krajevne padavine, deloma plohe. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13 stopinj Celzija.

V sredo se bo spet pooblačilo, dopoldne bo deževalo predvsem v zahodnih in ponekod v osrednjih krajih, v noči na četrtek pa se bodo padavine okrepile in zajele vso državo. Meja sneženja se bo spustila na okoli 800 metrov nadmorske višine. Čez dan bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 4, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 4 do 9, ob morju in na vzhodu do okoli 14 stopinj Celzija.