Svet

Papež Frančišek pozval k varovanju celotnega stvarstva

STA / A.M.
19. 3. 2013, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek je v pridigi med svojo umestitveno mašo pozval k varovanja celotnega stvarstva, vseh živih bitij in okolja.

Reuters

Reuters

Človek ne sme dovoliti, da bi svet ogrožala "znamenja uničenja in smrti". K temu je pozval tudi tiste na odgovornih položajih v politiki in gospodarstvu, za zgled pa postavil svetega Jožefa, ki goduje prav danes.

Frančišek je pozval vernike, naj varujejo božje darove, tiste na najvišjih položajih na političnem, gospodarskem in socialnem področju pa k zaščiti okolja.

"Vse je zaupano v varstvo človeku. Ko človek ne izpolni svoje odgovornosti, ko ne skrbimo za stvarstvo in brate, svoje mesto najde uničenje," je dejal in dodal, da ne smemo dopustiti, da bi "znamenja smrti in uničenja spremljala pot sveta".

Žal se v vsakem obdobju najdejo ljudje, kot je bil Herod, ki "snujejo načrte smrti, uničijo in izmaličijo obraz človeka", je dejal. Kot pa je dodal, mora človek, ki želi zaščiti svet, najprej očistiti svoje srce. "Sovraštvo, zavist in napuh omadežujejo življenje," je posvaril papež Frančišek.

Reuters

Poleg tega pa je papež spomnil, da se človek ne sme bati "dobrote in nežnosti". Slednja je po njegovih besedah znamenje moči.

Tudi papež bi si moral pri opravljanju svoje službe za zgled vzeti "skromno in konkretno delo svetega Jožefa" in se predvsem posvetiti najšibkejšim in revnim, je menil. "Le kdor služi z ljubeznijo, lahko varuje," je dejal.

Sveti Jožef, ki je zavetnik vesoljne Cerkve, je namreč po njegovih besedah primer človeka, ki je prevzel odgovornost za svojo družino in celotno stvarstvo. Kot je poudaril, umestitvena maša sovpada z godom njegovega predhodnika Josepha Ratzingerja, kateremu se je tudi zahvalil za njegovo službo v korist Cerkve.

Prvi papež iz Latinske Amerike je slovesno mašo ob začetku pontifikata danes daroval pred množico vernikov - po oceni Vatikana se jih je zbralo med 150.000 in 200.000 - in 132 vladnimi delegacijami. Pred mašo se je popeljal med romarji na Trgu svetega Petra in še pred začetkom bogoslužja prejel ključna simbola papeštva, palij in ribiški prstan.

Prek ogromnih zaslonov so umestitveno mašo svojega rojaka spremljali tudi na trgu pred katedralo v Buenos Airesu, kjer je kardinal Jorge Mario Bergoglio še kot buenosaireški nadškof daroval maše. Tisoči Argentincev so se ob zori zbrali na trgu, kjer je v ponedeljek zvečer potekal bogat duhovni in praznični program.

Reuters