Svet

Obama odhaja na obisk v Izrael

STA / S.R.
19. 3. 2013, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama bo v sredo prvič, odkar je na položaju, obiskal največjega ameriškega zaveznika - Izrael.

Reuters

Med krajšo turnejo se bo ustavil tudi na Zahodnem bregu in v Jordaniji. Bela hiša med obiskom ne pričakuje napredka glede reševanja izraelsko-palestinskih sporov.

Obama je Izrael obiskal leta 2008, ko je bil še kandidat za predsednika ZDA, kasneje pa ne, kar mu je pred volitvami za drugi mandat povzročilo nekaj težav. Njegov republikanski nasprotnik Mitt Romney je bil lani na odmevnem obisku v Izraelu, kjer se je z nekaterimi izjavami zameril Palestincem. Dobil je tudi podporo izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, ki je bil potem deležen kritik, da se vpleta v ameriške volitve.

Obama in Netanjahu, ki po volitvah sestavlja novo vlado, nista imela pristnih osebnih odnosov, a je Obamova podpora Izraelu ostala neomajna. Nekaj zamer je bilo, ker si je Obamova administracija drznila kritizirati judovske gradnje na palestinskih zasedenih ozemljih. Te so za Palestince glavna ovira za nadaljevanje mirovnega procesa, katerega cilj je neodvisna država Palestina.

Obama potuje v Izrael predvsem zato, da bi nekoliko zgladil odnose z Netanjahujem, Izraelcem pa osebno zagotovil, da z izjavami o "vseh opcijah" za preprečitev iranske poti do jedrskega orožja misli resno. To je ponovil v pogovorih za izraelske medije pred odhodom in to ponavljajo tudi njegovi svetovalci.

Namestnik svetovalca za nacionalno varnost za strateške komunikacije Ben Rhodes je novinarjem med napovedjo obiska dejal, da so vse opcije na mizi, a za ZDA ostaja najboljša rešitev po diplomatski poti, ker je trajnejša in cenejša od vojaškega posredovanja.

Za Obamovo administracijo je obisk pomemben predvsem zato, da bo predsednik lahko neposredno spregovoril Izraelcem o prijateljstvu in zavezništvu med državama. To bo storil drugi dan obiska, ko bo imel govor v jeruzalemskem konvencijskem centru.

V Izraelu je bilo nekaj vprašanj glede lokacije govora, ki ne bo v knesetu, vendar Bela hiša zagotavlja, da ne gre za nič drugega kot željo predsednika, da neposredno spregovori čim večjemu številu Izraelcev, pri čemer si želi predvsem veliko mladih.

Obama potuje v Izrael brez prve dame Michelle, spremljal pa ga bo državni sekretar John Kerry. V sredo ga na letališču v Tel Avivu čaka državniški sprejem s predsednikom Šimonon Peresom in premierom Netanjahujem, nakar si bo ogledal sistem izraelske protiraketne obrambe, ki so ga financirali z ameriškim denarjem.

V četrtek bo obiskal Ramalo na Zahodnem bregu, kjer ga bo sprejel palestinski predsednik Mahmud Abas. Tam se bo srečal tudi z mladimi Palestinci, nato pa bo imel govor v Jeruzalemu. V petek bo med drugim obiskal Betlehem ter odpotoval v Jordanijo, od koder se bo v soboto vrnil v domovino.

Jordanija je del obiska zaradi zavezništva kralja Abdulaha z ZDA in med drugim tudi zato, ker je Jordanija soseda Sirije. Vojna v Siriji bo tako glavna tema pogovora v Amanu, poleg napredovanja demokratičnih reform v Jordaniji. Obisk begunskih taborišč Sircev v Jordaniji ni predviden, bo pa Obama v soboto obiskal zgodovinsko mesto Petra.