Slovenija

Novi Mariborski župan bo povsem nemočen

STA
19. 3. 2013, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izvolitev nestrankarskega kandidata Andreja Fištravca na nedeljskih županskih volitvah v Mariboru je po ocenah strokovnjaka za komuniciranje Mira Klineta velika zmaga zanj.

Fistra.si

A za Maribor, Slovenijo in vstajnike po njegovem mnenju velika napaka. "V trenutku, ko bo vstopil v mestno hišo, bo doživljal poraz za porazom in posledično izgubil velik del pozitivnega naboja."

"Novoizvoljeni župan bo na svojem položaju v obratnem položaju kot Zoran Janković v Ljubljani. Brez svojih svetnikov in drugih zaveznikov bo osamljen, povsem nemočen, brez možnosti kakršnekoli bistvene spremembe," je v komentarju volitev za STA zapisal Kline.

Volilna udeležba je bila po njegovih navedbah nizka, če se upošteva pričakovanja, ki jih je vzbudila vstaja. "Za analitike to ni presenečenje. Ker ni bil izpolnjen prvi pogoj - odstop vseh politikov, levih in desnih, celotnega mestnega sveta, tudi ni bilo možno pričakovati visoke motiviranosti za prihod na volišča. Saj tudi nobene tovrstne iniciative ni bilo slišati iz vrst organizatorjev vstaje," je pojasnil.

Dejstvo, da so strankarski kandidati skupaj dobili manj glasov kot nestrankarski kandidat Fištravec, po mnenju Klineta kaže, da so prišli na volišča v prvi vrsti volivci iz vrst protestnikov in njihovih podpornikov. "Le še en dokaz, da so mislili s svojo maksimalistično zahtevo po umiku vseh vrst strankarskih politikov zelo resno."

"Sočasno so doživeli tudi hladen tuš, kajti volitve so bile tudi test, ki je pokazal, da z dosedanjimi aktivnostmi še niso prepričali več kot petine volivcev Mestne občine Maribor. Za več jih čaka še veliko trdega dela," je prepričan.