Avto-moto

Prvi električni VW

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
19. 3. 2013, 08.18
Posodobljeno: 19. 3. 2013, 08.35
Deli članek:

VW je končno predstavil svoje prvo električno vozilo, ki so ga poimenovali e-up!

Sicer je res, da se o električnem e-up! govori že dlje časa, a ga je VW uradno predstavil šele pred kratkim.

Prvi polni električni volkswagen bo imel v kabini prostora za štiri potnike, VW pa obljublja, da bo z enim polnjenjem možno prevoziti 150 kilometrov. Za vsakodnevne potrebe bo tako več kot dovolj, za daljše poti žal ne. Elektromotor ima 40 kW trajne moči, največji navor pa znaša za ta razred skoraj objestnih 210 Nm, ki pa je - tipično za električne avotmobile - na voljo že ob speljevanju. Baterije imajo kapaciteto 18,7 kWh, tako da bomo za polnjenje porabili nekje 1,5 evra (visoka tarifa, gospodinjski odjem). Do 100 km/h pospeši v 14 sekundah, končna hitrost pa je 135 km/h.

VW je poskrbel, da bo tudi polnjenje učinkovito in enostavno. Priklop je postavljen pod loputo rezervoarja za gorivo, za polnjenje pa se uporablja kombinirani polnilni sistem CCS, ki so ga standardizirali VW in drugi proizvajalci. V praksi to pomeni, da bo možno polniti na večini polnilnih postaj. Z modusom hitrega polnjenja lahko v pol ure baterije napolnimo na 80 % kapacitete.

Kakšnih posebnosti na zunanjosti ni. Opazili bomo LED dnevne luči, nekoliko aerodinamično optimizirani prednji del, pragove in dno vozila in embleme z modrim ozadjem in napis e-up! na zadku vozila. V notranjosti bomo opazili sivo oblazinjenje z modrimi šivi in nekaj usnja.

Sejemska predstavitev bo stekla na IAA v Frankfurtu, zatem pa ga bo že možno naročiti. O cenah še ni govora.