Slovenija

Janša zaenkrat še nima kaj komentirati

STA / A.M.
2. 3. 2013, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša je bil tudi ob robu kongresa SDM na Ptuju redkobeseden glede aktualnega dogajanja v Sloveniji po izglasovani konstruktivni nezaupnici.

Kot je dejal, zaenkrat ni veliko stvari, ki bi jih lahko ocenjevali oziroma komentirali, saj še vedno čaka, da bo koalicija predstavila svoj program. "Dokler tega ni, gre za mačka v žaklju in ne vemo, kaj bo iz tega žaklja prišlo," je v izjavi medijem dejal Janša in dodal, da gre za neko obdobje čakanja in negotovosti, ko "poslušamo samo to, da bo nova koalicija šla v neko drugo smer in vsi upamo, da ta smer ne bo nazaj".

Janša tudi od medijev v tem času pričakuje, da bodo imeli enake vatle za vse in da bodo tako z istimi vatli obravnavali vse Alenke - tako Alenko Koren Gomboc kot Alenko Bratušek.

Predsednik SDS je bil sicer danes na Ptuju gost volilnega kongresa strankinega podmladka SDM, kjer je zbrane med drugim pozval k večji glasnosti, zavzetosti in aktivnosti. Če bodo tisti, ki se zbirajo na kongresu DeSUS glasnejši, potem "adijo štipendije in delovna mesta", je dejal Janša.

Odhajajoči premier je namreč dejal, da je njegova vlada lani prvič odkar obstaja samostojna država posegla v privilegije, ki se v tej državi plačujejo že desetletja in niso ne plačilo za delo, niti pokojnine, pač pa tako imenovane pridobljene pravice za nekaj, kar je nekdo naredil ali nekomu nekoč dal, čeprav si tega ni zaslužil.

Po njegovih besedah gre za desetine milijonov evrov, njihov lanski poseg pa je bil iz različnih razlogov in razmer v koaliciji relativno blag, saj ponavadi s tem hitro zaidejo v polje ideologije, ki pa to ni, pač pa gre za ekonomijo in vprašanje pravičnosti. Tisti, ki iz tega dela ideologijo, pa zgolj brani svoj privilegij, je dejal predsednik SDS.

V času krize bi bilo potrebno s tem posegom po njegovem mnenju nadaljevati, saj so alternative zelo preproste. Ali bodo šli milijoni za privilegije, ali pa za štipendije in nova delovna mesta, meni Janša in dodaja, da je bila prva obljuba, ki jo je bilo slišati v teh zadnjih dneh postavljanja nove koalicije, da se bodo že odpravljeni privilegiji vrnili.