Svet

Vprašanje Ljubljanske banke, kot kaže, rešljivo

STA / A.M.
2. 3. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaška zunanja ministrice Vesna Pusić je v intervjuju za hrvaški radio v petek dejala, da bi Slovenija in Hrvaška lahko dosegli dogovor o rešitvi vprašanja nekdanje Ljubljanske banke (LB), še preden bi bila potrjena nova slovenska vlada in to kljub menjavi sogovornika na slovenski strani.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je Pusićeva dejala, da "smo prišli zelo blizu rešitvi ali modela reševanje in sedaj je potrebno to le še pripraviti in finalizirati".

Kljub spremembam v Sloveniji in temu, da se je pojavil drug sogovornik, se pogovori nadaljujejo, je dejala.

"Absolutno ne bomo obupali. Dobrodošel je, kdorkoli že je pooblaščen, da zastopa Slovenijo in z njo ali z njim se bomo pogovarjali... morda celo dogovorili še pred glasovanjem o novi vladi," je menila.

Kot je dejala, je slovenski parlament izglasoval novo mandatarko Alenko Bratušek, ne pa še tudi njene vlade.

Pravi tudi, da ne pričakuje, da bi premier, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša iz upora poskušal zakomplicirati ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe za vstop v EU, saj je bil dogovor v grobem izklesan pod njegovo vlado.

Ne glede na to, ali bo rešitev dorečena še pred potrditvijo nove slovenske vlade ali pozneje, pa Pusićeva upa, "da bomo našli rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani, saj to je edina rešitev, ki bo držala vodo."

Janša je sicer sredi februarja takrat še zunanjega ministra Karla Erjavca umaknil iz reševanja vprašanja nekdanje LB, za pooblaščenega predstavnika za to področje pa imenoval državnega sekretarja v svojem kabinetu Toneta Kajzerja.