Slovenija

Tina Maze z enico novi zmagi naproti

STA / A.M.
15. 2. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze bo svetovno slalomsko krono napadala z odličnim izhodiščem, startno številko 1. Takšno izhodišče na startu ji je namenil nocojšnji javni žreb v središču Schladminga.

Plutova si je vstopnico za SP v Schladmingu priborila v internih slovenskih kvalifikacijah, ko je premagala Ano Drev in Ulo Hafner. Kakovosten razkorak med slovensko zvezdnico v Schladmingu in preostalimi tremi slovenskimi slalomistkami je viden že ob pogledu na startno številko. Bucikova bo nosila startno številko 44, Lavtarjeva 51, Plutova pa 56. Mazejeva bo na prvenstvu napadala svojo že četrto kolajno v Schladmingu, po zlatu v superveleslalomu, srebru v superkombinaciji in srebru v veleslalomu.

Na startu je tudi branilka naslova, avstrijska alpska smučarka Marlies Schild, ki bo po poškodbi kolenskih vezi prvič tekmovala, v karavano pa se vrača po 58 dneh odsotnosti. Schildova bo imela startno številko 11. S tremi zmagami vodilna slalomistka v tej sezoni ameriška najstnica 17-letna Mikaela Shiffrin bo nosila startno številko 5, aktualna olimpijska slalomska prvakinja Nemka Maria Höfl Riesch bo startala kot sedma.

Začetek slaloma bo ob 10. uri, druga vožnja pa so bo začela ob 13.30.

Na bližnjem smučišču Reiteralm pa bodo v soboto potekale kvalifikacije za nedeljski moški slalom, poslednjo preizkušnjo na svetovnem prvenstvu. Na startu kvalifikacij je 139 tekmovalcev iz 59 držav, med njimi tudi "eksoti" s Haitija, Jamajke, "večni" mehiški princ Hubertus von Hohenlohe. Zaradi slabšega položaja na svetovni štartni lestvici, po osvojenih točkah Fis namreč sodi zunaj najboljših 50, bo moral v kvalifikacije tudi Slovenec Patrick Jazbec. Preostala slovenska trojica Mitja Valenčič, Miha Kürner in Matic Skube so se neposredno uvrstili na nedeljsko tekmo.