Svet

Škandalu ni videti konca, konjsko meso odkrili tudi v tortelinih

STA / A.M.
15. 2. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstrijske oblasti so danes v okviru niza preiskav govejih izdelkov odkrile konjsko meso v tortelinih, v katerih naj bi bilo samo goveje meso. Torteline prodajajo v Lidlu v Avstriji, ki je že začel s postopkom odpoklica izdelka. O prvem odkritju konjskega mesa v govejih izdelkih poročajo tudi z Norveške, kjer so ga našli v zamrznjenih lazanjah.

Avstrijska agencija za zdravje in prehransko varnost je konjsko meso odkrila v tortelinih nemškega proizvajalca Gusto, in sicer v enem od dveh vzorcev.

Kolikšen je delež konjskega mesa v polnilu, ki naj bi ga glede na deklaracijo sestavljalo zgolj goveje meso, še ni znano, natančnejše podatke naj bi pristojne oblasti razkrile v ponedeljek. Lidl je izdelek že začel umikati s polic.

Avstrijske oblasti so do odkritja prišle v okviru poostrenega nadzora nad gotovimi jedmi, ki vsebujejo goveje meso. Podobne preiskave potekajo tudi drugje po Evropi, potem ko so v Veliki Britaniji in v nekaterih drugih državah EU pred dnevi v govejih lazanjah odkrili tudi konjsko meso.

Prvi primer konjskega mesa v zamrznjenih lazanjah so odkrili tudi na Norveškem. Kot so sporočili iz trgovinske verige NorgesGruppen, so potrdilo o vsebnosti konjskega mesa v lazanjah znamke First Price prejeli danes, medtem ko so zaradi dvomov, ki so se pojavili v drugih državah, izdelek že konec minulega tedna umaknili s polic.