Slovenija

Janša: Obstajata dva scenarija in dve rešitvi

STA / A.M.
24. 1. 2013, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premier Janez Janša je o izhodu iz politične krize dejal, da obstajata dva verjetna scenarija in dve produktivni rešitvi. Ena je dogovor o tem, da se spremeni volilni sistem, druga pa je konstruktivna nezaupnica.

Premier Janez Janša je po izstopu DL koalicije poudaril, da glasovanje o zaupnici ne pride v poštev. Po njegovih besedah so v tem mandatu opravili stvari, ki so bile na meji verjetnega, tudi s pomočjo poslancev in ministrov DL. S stranko kot tako je bilo sodelovanje korektno, težave so bile izključno s predsednikom DL, pravi.
To, da bi sam predlagal glasovanje o zaupnici, kot so ga nekateri pozivali, po Janševih besedah ne pride v poštev. Tistim, ki so ga k temu pozivali, odgovarja, da ta instrument ustava polaga v roke predsedniku vlade. To ni nekaj, o čemer bi lahko odločal koalicijski partner, je dejal Janša. Ob tem je spomnil, da je poslanska skupina SDS večja od celotnega sveta stranke DL, ki ga je tudi k temu pozivala.
Slovenija po Janševem mnenju ni v situaciji, da bi si lahko privoščili predčasne volitve. Pred državo je namreč nekaj nujnih odločitev. Tudi če bi se jim kdo hotel izogniti, bi za to plačali ceno, nenazadnje v dražjem življenju in večjih davkih, svari premier.
Janša je sedanjo situacijo primerjal s tisto izpred dobrega leta dni, ki je pripeljala do zadnjih predčasnih volitev. Čeprav med obema situacijama obstaja veliko podobnosti, pa so po Janševih besedah tudi bistvene razlike. Predčasne volitve so namreč takrat podprli tudi sami, ker se "tista vlada ni bila sposobna resno spopasti z izzivi finančne in gospodarske krize in je Slovenija tonila vedno globlje".

Kot je opozoril na današnji novinarski konferenci po seji vlade, ni nobenih garancij, da bi predčasne volitve po istem volilnem sistemu prinesle boljšo situacijo. "In kaj potem?" se je vprašal premier in opozoril na nevarnost, da bi se Slovenija zapletla v krog predčasnih volitev vsako leto.

Ob tem je spomnil, da je pred leti na referendumu dobil največjo podporo dvokrožni volilni sistem, kjer se ne bi dogajalo, da v parlament pride poslanec sicer manjše stranke, ki dobi absolutno manj glasov kot poslanec večje stranke, ki ostane zunaj parlamenta. V SDS po njegovih besedah podpirajo tudi možnost volivcev za odpoklic posameznega poslanca.

Če do spremembe volilnega sistema pride, se je možno za vmesni čas dogovoriti tudi o tem, da se sprejmejo nujni ukrepi, ki jih moramo sprejeti, če želimo obstati, in gremo potem na predčasne volitve, je dejal. Od takšnih predčasnih volitev lahko državljani po njegovih besedah pričakujejo, da bodo prinesle bolj stabilno vlado.

Ker je po Janševem mnenju glede na stališča še posebej manjših parlamentarnih strank "verjetno iluzorno pričakovati" dvotretjinsko večino za takšno spremembo volilnega sistema, obstajajo tudi vmesne možnosti, ki zagotavljajo večjo stabilnost vlade. To so kombinirani volilni sistem ali popravki proporcialnega volilnega sistema, kot so, denimo, dodatni mandati, ki jih dobi relativna zmagovalka volitev, pojasnjuje premier. Ob tem je napovedal tudi pogovore s parlamentarnimi strankami na to temo v prihodnjih dneh.

Druga možnost - konstruktivna nezaupnica - je po Janševem mnenju druga produktivna možnost, ki preprečuje dolgotrajno nestabilnost. V tem primeru bi do nove vlade prišli v dveh tednih. To je po njegovem mnenju alternativa "štirimesečni agoniji in volilni kampanji in vsemu ostalemu, kar bi prineslo izjemno škodljive posledice za državo". Tisti, ki so povzročili krizo, so po njegovem prepričanju to dolžni storiti. "Glede na to, da se velik del državnega zbora po moje v tej situaciji nekoliko boji predčasnih volitev, najbrž ne bo tako težko zbrati 46 podpisov. Naj pač tisti, ki so najbolj priljubljeni, prevzamejo tudi odgovornost in prevzamejo nase tudi breme izvršilne oblasti," pravi Janša.

Kot poudarja Janša, omenjeni rešitvi nista ne v rokah vlade ne stranke SDS. "Mi smo pri obeh toliko, kolikor je to v naši moči, pripravljeni konstruktivno sodelovati. Nobene težave nimamo s tem, da se oblikuje neka nova vlada in neka nova koalicija," je dejal. Po njegovih besedah bi v tem primeru SDS v političnem smislu "samo popravila napako, ki jo je naredila v začetku tega mandata, ko je šla v koalicijo z nezanesljivimi partnerji".

Dokler se ne bo zgodilo eno ali drugo, bo vlada po napovedih Janše delovala naprej. Kot pojasnjuje, slovenska ustava ne pozna termina manjšinska vlada, pozna pa vlado s polnimi pooblastili in vlado, ki opravlja samo tekoče posle. "V tem trenutku ima Slovenija vlado, ki ima polna pooblastila, in tako bo ostalo, dokler ne bo sprejeta ali ena ali druga rešitev," je dejal Janša.