Svet

Novi jedrski poskusi bodo uperjeni proti ZDA

STA / S.R.
24. 1. 2013, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes v odgovoru na zaostritev sankcij ZN proti njej sporočila, da načrtuje tretji jedrski poskus in več izstrelitev raket, vse skupaj pa bo usmerjeno proti nadsovražniku, ZDA.

Sporočilo je objavila nacionalna komisija za obrambo v Pjongjangu, ki pa ni navedla, kdaj bi lahko izvedli jedrski poskus.

"Ne skrivamo tega, da bosta nadaljevanje izstreljevanja različnih satelitov in raket dolgega dosega kot tudi jedrski poskus, ki ga bomo izvedli, usmerjena proti nadsovražniku, Združenim državam," piše v sporočilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Z ZDA je treba račune poravnavati s silo in ne z besedami," so še zapisali v sporočilu, ki so ga prenesli severnokorejski mediji.

Kakšen jedrski poskus naj bi izvedla Severna Koreja, ni jasno, nekateri strokovnjaki pa menijo, da bo šlo za uranovo bombo in ne za plutonijevo kot v prvih dveh poskusih.

Južna Koreja je zaradi sporočila izrazila globoko obžalovanje, hkrati pa je severno sosedo pozvala, naj upošteva opozorila mednarodne skupnosti ter se vzdrži nadaljnjega izzivanja.

Varnostni svet ZN je v torek soglasno sprejel resolucijo, s katero je nekaj visokim predstavnikom Severne Koreje prepovedal potovanje v tujino in zamrznil njihovo premoženje. Zamrznil je tudi premoženje podjetjem, ki so sodelovala pri decembrski uspešni izstrelitvi rakete dolgega dosega.

V resoluciji, ki so jo predložile ZDA, so sankcije uvedli za državno vesoljsko agencijo, banko, štiri podjetja ter štiri posameznike. Zagrozili so tudi s "pomembnimi sankcijami", če bo Severna Koreja izvedla jedrski preizkus ali znova preizkusila balistično raketo.

Pjongjang je že v sredo v odzivu na nove sankcije zagrozil, da bo Severna Koreja okrepila svoj jedrski program.