Kultura

Scenarij za film Avatar pod drobnogledom sodišča

STA / A.M.
24. 1. 2013, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški sodnik je režiserju Jamesu Cameronu naložil, naj sodišču za potrebe preiskave izroči osnutke, po katerih je nastal scenarij za njegovo uspešnico Avatar.

Režiserja in njegovo produkcijsko hišo Lightstorm Entertainment toži Eric Ryder, ki trdi, da je film Avatar nastal na podlagi njegove zgodbe, naslovljene K.R.Z. 2068.   

Ryder je tožbo proti Cameronu vložil decembra leta 2011. Zgodbo "K.R.Z. 2068" naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razvijal dve leti. V sredo je losangeleški sodnik Alan Rosenfield Cameronovim odvetnikom naročil, naj predložijo osnutke za scenarij Avatarja in dodal: "Ko gre za ideje in informacije, moramo biti pazljivi in občutljivi."

Sodnik je kljub vsemu zavrnil zahtevo Ryderjevih odvetnikov, da bi Cameron in njegov sodelavec v Lightstorm Entertainment Jon Landau za potrebe raziskave zagotovila tudi vpogled v svoja zasebna rokovnika.

Znanstvenofantastični film Avatar je 3D pustolovščina, postavljena na neznani planet Pandora. Takoj po izidu je Avatar, ki velja za prelomnico v rabi 3D tehnologije na filmu, začel podirati rekorde gledanosti. Film je po svetu zaslužil več kot 2,7 milijard dolarjev (2,03 milijarde evrov).