V enakem obdobju leta 2011 je Nokia ustvarila več kot milijardo evrov izgube. Sicer pa je finski proizvajalec med oktobrom in decembrom lani prodal manj pametnih telefonov.

V zadnjem lanskem četrtletju je Nokia vknjižila 8,041 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 20 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V četrtletju je finski proizvajalec prodal 6,6 milijonov pametnih telefonov oz. 15,9 milijona, če so k številki prišteti telefoni asha.

V finskem proizvajalcu so lahko zadovoljni s prodajo telefonov lumia. Prodali so jih 4,4 milijona, potem ko so jih v trimesečju poprej 2,9 milijona. V zadnjem četrtletju leta 2011 je sicer Nokia skupno prodala 19,6 milijona pametnih telefonov.

Skupno je Nokia v obravnavanem obdobju prodala 86,3 milijona mobilnih naprav, kar je 24 odstotkov manj kot v letu 2011. Zelene številke pa so predvsem posledica dobrega poslovanja enote Nokia Siemens Networks, ki je prihodke okrepila za pet odstotkov na štiri milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa je iz 67 milijonov evrov v zadnjem četrtletju leta 2011 zvišala na 251 milijonov evrov.

Gre za prvo dobičkonosno četrtletje Nokie po šestih zaporednih trimesečjih rdečih številk. V celotnem lanskem letu je Nokia kljub ugodnemu zadnjemu četrtletju ustvarila 2,3 milijarde evrov izgube iz poslovanja. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z letom 2011 znižali za 22 odstotkov na 30,2 milijarde evrov.

Prihodki z naslova prodaje telefonov in storitev so bili nižji za 34 odstotkov, od tega se je prihodek z naslova prodaje pametnih telefonov prepolovil. Enota za omrežja Nokia Siemens Networks pa je prihodke od prodaje znižala za dva odstotka.

Izguba pred davki je tako znašala 2,6 milijarde evrov, s čimer je Nokia več kot podvojila izgubo pred davki iz leta 2011. Delničarji za lansko leto prvič po skoraj 143 letih ne bodo prejeli dividende.