Slovenija

Na Kongresnem trgu se že zbirajo protestniki, zaenkrat ozračje mirno

STA
30. 11. 2012, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Kongresnem trgu v prestolnici in ob njem je že zbranih okoli sto protestnikov, ozračje pa je zaenkrat mirno. Policija je v pripravljenosti, zaprte so ulice v okolici predsedniške in vladne palače ter državnega zbora.

Tako policija kot politični vrh so pozvali k mirnim in strpnim protestom, brez nasilja. Val protestov bo danes po napovedih na družbenem omrežju Facebook zajel štiri večja slovenska mesta. V Ljubljani je udeležbo na družbenih omrežjih napovedalo okoli 10.000 ljudi, s Kongresnega trga pa naj bi krenili proti državnemu zboru. Območje okoli DZ je že zaprto, v okolici DZ je bilo že kmalu po 14. uri okoli 15 policijskih vozil. Ves dan je že izpraznjen Trg republike, nekateri lastniki gostinskih lokalov v središču mesta naj bi zaprli svoja vrata.

Ob tem policisti ponovno pozivajo vse udeležence protestov, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno. Poleg tega naj bodo udeleženci tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (npr. metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi), opozarjajo policisti.

V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, policisti priporočajo, naj se udeleženci umaknejo na varno. Najbolje, da po najkrajši poti zapustijo prostor shoda.

Nezadovoljstvo s stanjem v državi pa naj bi danes izrazili še v Kopru, Novem mestu, Novi Gorici in Ajdovščini. Po izbruhu nasilja v Mariboru pa napovedi protestov spremljajo pozivi k mirnim protestom.

Protesti so se doslej zvrstili v Ljubljani, Kranju in na Jesenicah, za ponedeljek pa je napovedana 3. Mariborska vstaja in ponovno protesti v prestolnici.