Slovenija

Virant in vodje poslanskih skupin v skupni izjavi pozivajo k mirnim shodom

STA
30. 11. 2012, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanke in poslanci po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta razumejo, da se v državi pojavlja nezadovoljstvo s stanjem v družbi, zato bodo sporočilom, izraženih na shodu pred DZ, prisluhnili.

Vendar Virant in vodje poslanskih skupin v skupni izjavi obsojajo nasilje ter udeležence pozivajo, naj bodo shodi mirni in naj ne nasedajo provokacijam. Pravica do mirnega zbiranja in javnih zborovanj sodi med temeljne ustavne svoboščine. V skladu z zakonsko ureditvijo v okvir te ustavne svoboščine sodi tudi pravica do spontanih shodov, je v skupni izjavi z vodji poslanskih skupin poudaril Virant. Poslanke in poslanci po njegovih besedah to pravico spoštujejo in se zavedajo njenega pomena za demokracijo.

Prav tako razumejo, da "se iz različnih razlogov pri državljankah in državljanih pojavlja nezadovoljstvo s stanjem v družbi", in se zavedajo soodgovornosti, ki jo imajo pri reševanju nakopičenih težav. Sporočilom v zvezi s tem, izraženim na današnjem in morebitnim kasnejšim shodom, bodo pozorno prisluhnili, je zatrdil Virant.

Poudaril je, da se poslanci in poslanke zavedajo velike odgovornosti in zahtevnosti nalog, ki jih ob tako velikih dogodkih opravlja policija. Zato pričakujejo, da bo zavarovala pravico udeležencev do mirnega zborovanja in skladno z zakonom ter upoštevaje načelo sorazmernosti pri ukrepanju naredila vse, kar je potrebno za zavarovanje življenja in zdravja ljudi, premoženja ter javnega reda in miru.

Poslanci in poslanke po besedah predsednika DZ obsojajo in zavračajo pojave nasilja, ogrožanja življenja, zdravja in premoženja na javnih shodih. "Z nasiljem ni mogoče rešiti nobene težave. Nasilje ne more izboljšati položaja, lahko ga samo še poslabša," opozarja Virant.

Zato vodje poslanskih skupin skupaj z Virantom vse udeležence na shodih pozivajo, da po svojih močeh pripomorejo k temu, da ti potekajo mirno in brez izgredov, ter da udeleženci "ne nasedajo morebitnim provokacijam". Predsednik DZ in vodje poslanskih skupin vseh strank so izjavo pred protesti dorekli na današnjem srečanju.

Val protestov bo namreč danes po napovedih na družbenem omrežju Facebook zajel štiri večja slovenska mesta. Znova naj bi se protestniki zbrali tudi v Ljubljani, udeležbo je napovedalo več tisoč ljudi.

Po izbruhu nasilja v Mariboru pa se vrstijo pozivi k mirnim protestom. K temu je pozval tudi predsednik republike Danilo Türk. Predsednik vlade Janez Janša pa meni, da si vsak, ki se odloči za miren protest, da doseže pozitivne spremembe v družbi, zasluži priznanje aktivnega državljana.

Virant sicer ob predstavitvi izjave glede shodov Janševih izjav v četrtkovem nagovoru državljanom ni želel komentirati. Po njegovem mnenju pa smo v času, ko mora politika na splošno "umirjati žogo, pomiriti zadeve, iskati soglasja in ravnati trezno".

Osebno Virant nima razlogov, pravi, da bi sumil v politična ozadja shodov. Ocenjuje pa, da bi morali politiki glede na položaj, v kakršnem smo, ravnati pomirjevalno in ne prilivati olja na ogenj.