Svet

Vse bolj pogosta – moška operacija prsi

S.R.
30. 11. 2012, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Veliki Britaniji se je opazno povečalo število moških, ki se odločajo za operativno zmanjšanje prsi.

Podatki Britanskega združenja plastičnih kirurgov (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons – BAAPS) kažejo, da se je za poseg leta 2011 odločilo 790 moških, kar je več kot dvakrat toliko kot pred petimi leti.

V Veliki Britaniji se sicer na tisoče moških ubada s povečano količino žleznega tkiva dojk. Gre za stanje imenovano ginekomastija. Stanje pri moških seveda povzroči obilico sramu. Pojavi se pri otrocih v času pubertete, podatki pa kažejo, da je vsaj 30 odstotkov tistih, ki jih stanje prizadene starejših moških.

29-letni Ayo Adesina je ginekomastijo dobil še kot otrok. Da je njegov prsni koš malce drugačen kot pri ostalih fantih pa se je prvič zavedel pri osmih letih starosti. Seveda je bilo vse skupaj zelo boleče, saj so ga vrstniki neprestano zbadali zaradi njegovih prsi. Po mnogih letih trpljenja se je Ayo odločil, da želi brez sramu na plažo, zato je plačal poseg, s katerim so mu zmanjšali prsi

Odnos se izboljšuje

Plastični kirurgi so sicer mnenja, da se odnos do lepotnih operacij, kot je na primer liposukcija v zadnjem času izboljšuje, ter da negativen prizvok tovrstnih posegov počasi bledi. Kritiki plastične kirurgije pa vztrajajo, da plastični kirurgi le poskušajo priti do denarja ranljivih ljudi, ter da ljudje ne bi smeli pod no, če nisi v življenjski nevarnosti. Občasni škandali z lažnimi prsnimi vsadki k dobremu ugledu seveda ne pripomorejo.

Za ginekomastijo mnogi menijo, da je rezultat prevelike telesne teže, a ima lahko tudi druge vzroke. Povzroči jo lahko porušeno ravnovesje ženski in moških spolnih hormonov estrogena in testosterona. Poleg tega jo lahko sprožijo tudi določena zdravila, kot so na primer antidepresivi, tablete za jetra in srce in nekatera zdravila proti raku. Za slednje je namreč znano, da zmanjšajo količino moških hormonov. Obstajajo tudi dokazi, da lahko stanje sprožijo anabolični steroidi. 

Manjka sočutje 

A moški, ki jih tovrstno stanje prizadene ponavadi prejmejo le malo sočutja, saj ob pogledu na njihove prsi mnogi hitro pridejo do zaključka, da gre za rezultat slabe prehrane in pomanjkanja vadbe. Med tistimi, ki redno vadijo prav tako vztraja prepričanje, da se da ''moške prsi'' odstraniti z dobro prehrano in redno vadbo, saj tovrstne prsi niso prirojene. A moške z ginekomastijo prav tovrstne izjave najbolj bolijo in so v mnogih primerih tudi povod za operacijo.

Zgoraj omenjenemu Ayu je operacija zmanjšanja prsi spremenila življenje, tako fizično kot psihično. Zaveda se, da nikakor nima telesa Arnolda Schwarzeneggerja, a je po operaciji še toliko bolj motiviran za nadaljnjo vadbo, s katero si bo izklesal telo, ki si ga želi. Po pomanjšanju prsi ima za izklesano telo enake možnosti, kot vsak drug.