Košarka

Matjaž Smodiš ponovno v Krki

STA / S.R.
30. 11. 2012, 16.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji kapetan slovenske reprezentance Matjaž Smodiš se bo košarkarski ekipi novomeške Krke predvidoma pridružil na treningih in tekmah v drugi polovici januarja 2013.

"S tem sem dobil priložnost, da na najlepši možni način zaključim svojo športno pot tam, kjer sem jo tudi začel," je na novinarski konferenci dejal Smodiš.

Po tej sezoni se bo se bo Smodiš vključil v strokovno organizacijsko delo kluba, je drugi del dogovora pojasnil še predsednik kluba Brane Kastelec. Smodiš je po izjemni karieri na tujem zaradi vedno večjih težav s hrbtom pred lansko sezono zapustil moskovski klub CSKA, se vrnil v Novo mesto ter zaigral za zagrebško Cedevito.

"Ponudbe, ki mi jo je dal Brane (Kastelec, op. STA), nisem mogel zavrniti, ker se mi zdi, da je to edini pravi način, da se vrnem v domače okolje in svojemu matičnemu klubu dam tisto, kar je on dal meni na začetku kariere in s tem na najlepši možen način zaključim svojo športno pot tam, kjer sem jo tudi začel. Sem presrečen, da je prišlo do tega dogovora, dal bom vse od sebe, vsi pa se zavedamo, da obstajajo fizični in zdravstveni limiti, kakšna bo moja vloga na igrišču. Dolgoročno bomo uspešno sodelovali tako z gospodom Kastelcem kot ostalimi člani novomeškega kluba, s tem samo poudarjam svojo pripadnost mojemu mestu, nazorno prikazujem, da sem lokalpatriot in delam v dobrobit novomeške košarke. Najlepša hvala Krki za dano priložnost," je dejal Smodiš.

"Dogovorili smo se, da Smodiš začne intenzivne treninge s ciljem, da se v drugi polovici januarja priključi prvi ekipi kluba na treningih in na tekmah. S treningi je že začel, sedaj pa nadaljuje to s podporo strokovnjakov v klubu, kondicijskega trenerja, fizioterapevta in ostalih. Močno sem prepričan, da lahko s svojim bogatim košarkarskim znanjem, z borbenostjo in z nezvezdniškim obnašanjem, ki ga krasi, tej ekipi ogromno pomaga pri zastavljenih ciljih. Ti cilji niso le rezultatski, pomemben je tudi razvoj mladih. To je le prvi del najinega dogovora. Po tej sezoni se bo Matjaž vključil v strokovno organizacijsko delo na visokem nivoju. Verjamem, da bova z Matjažem še dolga leta uspešno sodelovala. Njegova vloga, pristojnosti in naloge bodo znane po sezoni," pa je pojasnil Kastelic.

Dvaintridesetletni Smodiš je eden najvidnejših evropskih košarkarjev v zadnjih petnajstih letih, za Novomeščane pa je za Krko igral do svojega dvajsetega leta. V članski ekipi je prvič zaigral pri petnajstih letih. Kljub mladosti je hitro postal vodja v moštvu, ki se je dve leti kasneje uvrstilo v prvo slovensko ligo. Že v sezoni 1997/98 je bil najbolje ocenjen igralec slovenske lige, polnoletnost pa je praznoval z doseženimi 21 točkami proti tedaj tretjemu moštvu Evrope Union Olimpiji. S Krko je nastopal v pokalu Radivoja Korača in pokalu Saporta, leta 2000 pa je s Simonom Petrovom, Ivom Nakićem in z ostalimi soigralci sodeloval pri prvem vrhuncu novomeške košarke. Krka je takrat osvojila naslov državnih prvakov, potem ko je v finalu s 3:1 premagala Pivovarno Laško, v polfinalu pa je z dvema zmagama izločila do takrat nepremagljivo Union Olimpijo. Leta 1999 je na evropskem prvenstvu v Franciji prvič zaigral za slovensko člansko reprezentanco, leto prej pa je z Jako Lakovićem, Primožem Brezcem, Dragišo Drobnjakom in soigralci z drugim mestom na evropskem prvenstvu do 22 let v Italiji prinesel prvo reprezentančno medaljo za Slovenijo. Za člansko reprezentanco je igral še na evropskih prvenstvih 2001, 2007, 2009 in 2011.

Po uspešnem igranju za Krko se je pred sezono 2000 odločil za odhod v tujino, kjer je v 12 letih zamenjal le štiri klube oziroma tri mesta igranja. V sezoni 2000/2001 je z bolonjskim Kinderjem (Virtusom) postal prvak tedanje evrolige ULEBA, italijanski prvak in zmagovalec italijanskega pokala. Leta 2003 se je preselil k mestnemu tekmecu Fortitudu in že v prvi sezoni prišel do finala evrolige, v drugi pa do naslova državnih prvakov. Pred sezono 2005/06 se je preselil k moskovski ekipi CSKA, kjer je preživel šest let, osvojil dva naslova evropskega prvaka, še trikrat pa je igral na zaključnem turnirju. Prav v vsaki sezoni je postal tudi ruski državni prvak. Zaradi zdravstvenih težav je pred lansko sezono zapustil Moskvo, se vrnil v Novo mesto ter z zagrebško Cedevito osvojil hrvaški pokal.