Slovenija

Preiskava NPU v zvezi s športnim objektom v Ljubljani

STA / S.R.
27. 9. 2012, 08.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes skupaj s kriminalisti in policisti več policijskih uprav izvajajo 23 sklopov hišnih preiskav na območju ljubljanske policijske uprave.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v okviru preiskave suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije preiskujejo tudi dom ljubljanskega župana Zorana Jankovića in prostore Mestne občine Ljubljana (MOL), so potrdili na MOL. Po neuradnih informacijah je preiskava povezana s prodajo zemljišč in Stožicami.

Na mestni občini naj bi bile sicer zapečatene pisarne, zaradi česar zaposleni ne morejo na svoje delovno mesto. Janković naj bi se trenutno s policisti nahajal na svojem domu v Ljubljani.

Po poročanju medijev sicer preiskave potekajo tudi na podjetjih, povezanih z Jankovićevo družino, tudi v Electi, prav tako pa naj bi bili preiskovalci tudi v prostorih Grepa, ki je gradil športno-nakupovalni kompleks Stožice. Preiskovalci naj bi bili tudi pri Urošu Ogrinu, predsedniku upravnega odbora podjetja Gradis skupina G, in Zlatku Sraki, lastniku Energoplana. Obe družbi sta lastnici Grepa.

Več informacij o preiskavah naj bi Nacionalni preiskovalni urad predstavil popoldne. V hišnih preiskavah, ki se izvajajo tako v zasebnih prostorih, kakor tudi v službenih oz. poslovnih prostorih, kriminalisti zbirajo obvestila zaradi suma več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. V okviru navedenih hišnih preiskav je bila šestim osebam odvzeta prostost.

Današnje hišne preiskave so del leto in pol trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo, so sporočili z Generalne policijske uprave.