Svet

Začetek sojenja za vdiranje v telefone septembra 2013

STA
26. 9. 2012, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanski sodnik je danes določil, da se bo prvo sojenje v zvezi s škandalom z vdiranjem novinarjev v telefone žrtev kriminala in slavnih osebnosti začelo septembra prihodnje leto.

Sodnik Adrian Fulford je datum določil na današnjem zaslišanju šesterice obtoženih, med katerimi je tudi nekdanja urednica tabloida News of the World Rebekah Brooks. Londonski sodnik je poleg tega podal smernice za vodenje dveh ločenih primerov; prvi je povezan z nezakonitim vdiranjem v glasovno pošto mobilnih telefonov, drugi pa z domnevnimi poskusi oviranja preiskave.

Fulford je predlagal, da bi se sojenje začelo 9. septembra 2013, naslednji predhodni zaslišanji pa je razpisal za 12. in 13. december.

Na zaslišanje so danes poleg Brooksove prišli še nekdanji tiskovni predstavnik britanskega premiera Andy Coulson, nekdanji urednik novic pri ukinjenem tabloidu News of the World Greg Miskiw, nekdanji vodja novic Ian Edmonson in novinar James Weatherupi.

Vdiranja v telefone sta obtožena tudi nekdanji odgovorni urednik News of the World Stuart Kuttner in zasebni detektiv Glenn Mulcaire, ki pa se danes nista pojavila na sodišču.

Osmerica se je znašla na zatožni klopi po izbruhu velikega medijskega škandala v Veliki Britaniji, ko je prišlo na dan, da so novinarji tabloida News of the World nezakonito vdrli v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler in, kot se je izkazalo kasneje, tudi številnih znanih osebnosti.