Zabava

Oto Pestner v družbi The Duke Ellington Orchestra

E.N.
27. 9. 2012, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Duke Ellington – eden od najbolj prepoznavnih predstavnikov jazza in glasbenik, ki je svetovno glasbeno sceno obogatil z več kot 1000 skladbami, je za sabo pustil tudi orkester, ki že 40 let izvaja njegove najboljše skladbe.

3. oktobra bomo njegovi glasbi ponovno lahko prisluhnili ob 20h v Cankarjevemu domu v Ljubljani.

##IMAGE-14996##Glasbenika s tako zavidljivim opusom, kot ga ima v svoji več kot 40 letni karieri Oto Pestner, verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Njegova glasba govori sama zase, z njo pa je navdušil tudi vodjo The Duke Ellington Orchestra, Paula Ellingtona, in z veseljem so ga povabili k sodelovanju.

Oto Pestner je ob tem povedal: ”Vesel sem, da se mi je po letu 1984 spet ponudila priložnost sodelovati z Duke Ellington orkestrom. Na prvo srečanje me vežejo fantastični spomini, saj smo izvajali Dukeov sakralni koncert. Sam dogodek mi bo za vedno ostal v trajnem spominu, posebej še, ko sem prejel mnogo dobrih nasvetov s strani sina Mercerja Ellingtona. Veselim se ponovnega srečanja z njimi.”

Zasedba 3. generacije orkestra, ki jo vodi Dukeov vnuk Paul Mercer Ellington, bo v Sloveniji nastopila prvič, sam orkester pa je bil pod vodstvom Dukea in kasneje njegovega singa Mercerja v Sloveniji že trikrat. Glasbena zapuščina legendarnega Dukea Ellingtona je zagotovo odlična popestritev za vse zahtevnejše poslušalce in ljubitelje jazz in swing glasbe kot tudi za tiste, ki bi prvič radi prisluhnili glasbi človeka, ki je svetu zapustil preko 2000 glasbenih del. Med drugim tudi ene najbolj poznanih jazz pesmi ‘Take the A-Train’, ‘It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Gor That Swing’ ter mnogih drugih, ki jih je ustvarjal od leta 1919 pa vse do njegove smrti leta 1974.