Svet

Zakonska prepoved bogokletja

STA
27. 9. 2012, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja Arabske lige Nabil al Arabi je v sredo na zasedanju Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu pozval k zakonski prepovedi bogokletja, sicer se bodo nemiri, ki so jim priča v zadnjem času, ponavljali.

Na zasedanju se je ponovno pokazal razkol med ZDA in Rusijo glede Sirije.

Zasedanja Varnostnega sveta ZN, na katerem so govorili tudi o miru med Palestinci in Izraelci, je potekalo na ravni zunanjih ministrov, ki so medse povabili tudi generalnega sekretarja Arabske lige. Ta jih je potem šokiral s pozivom k sprejetju zavezujoče mednarodni prepovedi bogokletja, kar je za zahodne države na čelu z ZDA nekaj nedoumljivega.

Arabi je zagotovil, da vseh 21 članic Arabske lige ceni svobodo govora, vendar pa ne vidijo zveze med svobodo izražanja, ki bogati kulture in civilizacije, in svobodo izražanja, ki žalijo vero, kulturo in civilizacijo drugih. Če je lahko zahod kriminaliziral dejanja, ki škodujejo telesu, bi moral storiti enako za žalitve vere, ki povzročajo duševno in duhovno škodo.

Bogokletnost je označil za resno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Zadnje nasilje, ki ga je v islamskem svetu sprožil v ZDA narejen žaljivi film o preroku Mohamedu, je Arabi sicer obsodil. Vendar pa opozoril, da bo to znova izbruhnilo, če ne bo prepovedi bogokletja.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton se na ta poziv ni odzvala, vendar pa je že predsednik ZDA Barack Obama v torek v Generalni skupščini zagotovil, da bo branil svobodo izražanja, med drugim tudi v primerih, ko žalijo njega osebno. Clintonova je obsodila skrajneže, da skušajo ugrabiti demokratične procese v državah arabske pomladi in poudarila, da je potrebna politična volja za potrebne spremembe.

Sicer pa je znova obtožila režim predsednika Sirije Bašarja al Asada, da pobija lastne ljudi in kritizirala paralizo Varnostnega sveta, ki se ni sposoben poenotiti za načrtom, ki bi končal nasilje. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je nesposobnost Varnostnega sveta, da ukrepa proti nasilju, ki je od marca lani zahtevalo že 30.000 življenj, označil za šokantno.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, katerega država skupaj s Kitajsko redno blokira učinkovite ukrepe Varnostnega sveta, pa je neimenovane države, ki podžigajo Asadove nasprotnike in obenem zahtevajo brezpogojno kapitulacijo režima, obtožil pomanjkanja realizma in vzpodbujanja terorističnih metod, ki jih uporablja opozicija.