SLOVENSKI FILM

Babičino seksualno življenje dobil nagrado za najboljši film

M. T. V.
4. 10. 2022, 08.02
Posodobljeno: 4. 10. 2022, 08.25
Deli članek:

Na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu je slavila Urška Djukić z animirano verzijo kotroverzne knjige Ogenj rit in kače niso za igrače.

SFC
Babičino seksualno življenje

Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je v Berlinu na festivalu animiranega filma FAB prejel nagrado za najboljši film. Večkrat nagrajeni film Babičino seksualno življenje nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

arhiv SFC
Urška Djukić z nagrado

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, ki je letos s strani Mestne občine Ljubljana prejel Župančičevo nagrado za dveletno ustvarjanje, zvok je oblikoval Julij Zornik.

Film se je uvrstil tudi v ožji izbor 12. kandidatov animiranih filmov za nominacijo francoskih nacionalnih nagrad César, je tudi kandidat za nominacijo za evropsko filmsko nagrado – evropskega oskarja.

Na festivalu je z mojstrskim tečajem in prav tako večkrat nagrajenim filmom Steakhouse sodelovala tudi režiserka Špela Čadež, tudi ta film je kandidat za nominacijo za evropsko filmsko nagrado - EFA.