Načrt

Na RTV bi Urbanija vsako nedeljo prenašal sveto mašo

G.G./STA
4. 10. 2022, 05.50
Posodobljeno: 4. 10. 2022, 06.19
Deli članek:

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je včeraj razpravljal o programsko produkcijskem načrtu za leto 2023.

STA
Uroš Urbanija je direktor TV Slovenija.

Programski svetniki so včeraj nadaljevali redno sejo, ki so jo prekinili prejšnji ponedeljek. Osnutek programsko produkcijskega načrta (PPN) za leto 2023 je zelo podoben letošnjemu, je dejal generalni direktor RTVS Andrej Grah WhatmoughOpozoril je, da bo odvisen tudi od cene elektrike in možnega dviga plač v javnem sektorju. Svetniki so osnutek PPN sprejeli.

Direktor Radia Slovenija Mirko Štular je predstavil radijski del načrta. Več pozornosti želijo nameniti digitalnim platformam, podkastom in družbenim omrežjem vseh programov radia, v načrtu pa je tudi začetek procesa postopnega spreminjanja produkcije za mlada občinstva. Nadaljevali bodo z lastno kulturno-umetniško produkcijo, ob tem je poudaril, da program Ars v prihodnjem letu praznuje 60 let.

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je dejal, da velikih sprememb v načrtu televizijskega programa ni, "da se bodo gledalci lahko navadili na nove termine in oddaje". Večja sprememba se obeta le v verskem uredništvu, saj načrtujejo prenose 55 verskih bogoslužij, medtem ko jih je bilo letos 18. Načrtujejo tudi novo zunanjepolitično oddajo.

Večina svetnikov je pozdravila razširjanje verskega programa. Predstavnik zaposlenih Robert Pajek, ki prenosom sicer ne nasprotuje, je opozoril, da je takšen neposredni prenos zelo drag in produkcijsko stresen. Predstavnik v programskem svetu na predlog gledalcev in poslušalcev Leon Oblak pa je pozval k vrnitvi Studia City, a "s pluralnimi komentarji, kar lahko zagotovijo le različni voditelji".

Hribar bi zamrznil Eurosong

Predstavnica v programskem svetu na predlog gledalcev in poslušalcev Alenka Gotar je povedala, da komisijo za glasbo veseli ohranitev osrednjih glasbenih oddaj in festivalov, kot sta Ema in Eurosong, ter vrnitev Festivala slovenskega šansona na radio. Predstavnik zaposlenih Sašo Hribar pa meni, da se nekaj let Eurosonga ne bi smeli udeleževati, saj za slabe uvrstitve leto za letom nihče ne prevzame odgovornosti.

Predstavnik zaposlenih Gregor Drnovšek je dejal, da gre za zelo neambiciozen načrt. Veseli ga, da se vračajo jutranja poročila, a je ob tem opozoril na pomanjkanje zaposlenih. Dnevniku in Odmevom je z 20 in 25 minutami dolžine namenjeno premalo časa, medtem ko je Panorami na 2. programu namenjenih 40 minut. Predvidene so dve oddaji Dosje in dve oddaji Mednarodna obzorja, ker je po njegovih besedah premalo.

Predloge gledalcev in poslušalcev je predstavila tudi Varuhinja pravic gledalcev Marica Uršič Zupan. Poslušalci na radiu pogrešajo več lastne produkcije, na televiziji pa jih moti predvsem TV prodaja in dejstvo, da RTVS ne prenaša vseh tekem slovenskih reprezentanc.