Splošna panika

VIDEO: Na Japonskem sprožili alarm zaradi severnokorejske rakete

J.P./STA
4. 10. 2022, 07.15
Posodobljeno: 4. 10. 2022, 08.47
Deli članek:

Severna Koreja je davi po lokalnem času izstrelila balistično raketo, ki je preletela ozemlje Japonske in nato padla v Tihi ocean okoli 3000 kilometrov od japonske obale. To je bilo prvič po letu 2017, da je severnokorejska raketa preletela japonsko ozemlje.

Profimedia
Japonski premier Fumio Kishida je ostro obsodil dejanje Severne Koreje.

Japonske oblasti so za severni del države izdale opozorilo, ljudi so pozvali, naj gredo v zaklonišča, železniški promet na otoku Hokaido pa je bil nekaj časa prekinjen.

Japonski premier Fumio Kishida je nemudoma ostro obsodil dejanje Severne Koreje, japonska vlada pa je sklicala zasedanje sveta za nacionalno varnost.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je dejanje Pjongjanga označil za brezobzirno provokacijo, ki je kršila določila Združenih narodov. Pozval je k ostremu odzivu in sprejetju ustreznih ukrepov v sodelovanju z ZDA in mednarodno skupnostjo, so sporočili z njegovega urada.

Po prvih ocenah je bila raketa izstreljena iz severne province Jagang blizu meje s Kitajsko. Letela naj bi 4500 kilometrov daleč, na višini 970 kilometrov in s hitrostjo približno 17 machov.

To ni bilo prvič

Japonski obrambni minister Yasukazu Hamada je povedal, da je Severna Koreja v preteklosti štirikrat izstrelila rakete tipa Hwasong 12, zato bi lahko tudi tokrat šlo za isto vrsto. Če je temu tako, bi bila ocenjena razdalja leta rakete nov rekord.

Na izstrelitev balistične rakete se je že odzval Washington, ki je sporočil, da je ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan govoril s svojimi kolegi v Seulu in Tokiu. Posvetovali so se o ustreznih in odločnih skupnih in mednarodnih odzivih, Sullivan pa je ponovil zavezanost ZDA obrambi Japonske in Južne Koreje.

V ločeni izjavi je izstrelitev rakete obsodilo tudi indijsko-pacifiško poveljstvo ameriške vojske. "ZDA obsojajo ta dejanja in pozivajo Severno Korejo, naj se vzdrži nadaljnjih nezakonitih in destabilizacijskih dejanj," so sporočili.

Nov jedrski poskus

Samo prejšnji teden je Severna Koreja izstrelila štiri balistične rakete. Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da se Pjongjang s številnimi raketnimi poskusi odziva na nedavne pomorske vojaške vaje južnokorejskih in ameriških sil. Državi sicer že dolgo izvajata skupne vaje, za katere vztrajata, da so izključno obrambne, Severna Koreja pa jih vidi kot priprave na invazijo.

ZN, ZDA in Južna Koreja prav tako že več mesecev opozarjajo, da se Pjongjang pripravlja na nov jedrski poskus. Letos so namreč s pomočjo satelitskih posnetkov opazili, da na podzemnem testnem objektu Punggye-ri na severu države potekajo gradbena dela, na kar je pred tem že opozorila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so zastali po propadlem drugem srečanju takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v vietnamski prestolnici Hanoi februarja 2019. Kim je administracijo aktualnega predsednika ZDA Joeja Bidna že lani obtožil sovražne politike do Severne Koreje.